przepis-na-kobiete.pl

Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Obiad na luzie, który ze spokojem można pałaszować nawet rękami! Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów to doskonała, domowa alternatywa dla popularnych dań z fast foodu.

Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów

Obiad na luzie, który ze spokojem można pałaszować nawet rękami! Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów to doskonała, domowa alternatywa dla popularnych dań z fast foodu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 500 g
musztarda sarepska - 3 łyżki
orzech nerkowca - 50 g
orzech włoski - 50 g
oregano suszone - 1 płaska łyżeczka
jajko - 2 szt.
batat - 2 szt.
olej - 3 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
czosnek granulowany - 1 płaska łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 1 łyżeczka
skrobia ziemniaczana - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BATATY:
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z zimną wodą i zostawiamy w niej na około 40 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Pierś kurczaka kroimy na nieduże, podłużne kawałki. Aby paski miały podobną grubość, możemy rozbić je delikatnie za pomocą tłuczka.
3.MARYNUJEMY MIĘSO:
Kawałki kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy do nich olej oraz musztardę. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 30 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ:
W malakserze umieszczamy orzechy oraz wszystkie przyprawy i blendujemy do uzyskania drobnych grudek.
5.PANIERUJEMY KURCZAKA:
Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce. Tak przygotowane mięso umieszczamy w komorze air fryera i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 10-12 minut.
6.PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI:
Bataty przekładamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Następnie umieszczamy w suchej misce. Dodajemy olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i dajemy na sitko w komorze air fryera. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C.
7.PODAJEMY DANIE:
Gotowe stripsy i frytki wykładamy na talerz. Możemy podawać je z ulubionym sosem oraz ketchupem.
Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BATATY

Bataty obieramy i kroimy w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z zimną wodą i zostawiamy w niej na około 40 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Pierś kurczaka kroimy na nieduże, podłużne kawałki. Aby paski miały podobną grubość, możemy rozbić je delikatnie za pomocą tłuczka.

3

MARYNUJEMY MIĘSO

Kawałki kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy do nich olej oraz musztardę. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 30 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

W malakserze umieszczamy orzechy oraz wszystkie przyprawy i blendujemy do uzyskania drobnych grudek.

5

PANIERUJEMY KURCZAKA

Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce. Tak przygotowane mięso umieszczamy w komorze air fryera i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 10-12 minut.

6

PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI

Bataty przekładamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Następnie umieszczamy w suchej misce. Dodajemy olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i dajemy na sitko w komorze air fryera. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C.

7

PODAJEMY DANIE

Gotowe stripsy i frytki wykładamy na talerz. Możemy podawać je z ulubionym sosem oraz ketchupem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2432,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

810,8 kcal

🥑

Tłuszcz

38,1 g

🌾

Węglowodany

67,3 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

51,3 g

Podobne przepisy