Wytrawne pączki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
W tłusty czwartek marzy Ci się coś bardziej wytrawnego? Przygotuj pączki bez drożdży wg tego przepisu i przekonaj się, że ten przysmak wcale nie musi być słodki.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W czasie, gdy się gotują, podsmażamy pokrojony w niewielką kostkę boczek, aż się zarumieni. Ok. 20 g boczku odkładamy – będzie potrzebny do podania. Następnie dość drobno siekamy cebulę i również ją podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie to samo robimy z twarogiem. Tak przygotowane składniki wraz z podsmażonym boczkiem i cebulką przekładamy do jednej miski. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
ZAGNIATAMY CIASTO
Do miski przesypujemy mąkę oraz dodajemy jogurt grecki i proszek do pieczenia. Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 4 równe części.
FORMUJEMY I PIECZEMY PĄCZKI
Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i na środek nakładamy farsz. Ciasto ponownie formujemy w kulkę. Gotowe pączki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
PODAJEMY PĄCZKI
Szczypiorek dość drobno siekamy. Pączki przed podaniem delikatnie studzimy, aby nie były gorące. Na każdą z bułeczek nakładamy 1 łyżkę śmietany, część odłożonego wcześniej boczku i odrobinę szczypiorku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1936,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
484,1 kcal
Tłuszcz
22,3 g
Węglowodany
53,3 g
Błonnik
1,6 g
Białko
20 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszysty omlet na słodko
Omlet na słodko? To propozycja dla tych, którzy uwielbiają słodkie śniadania. Pyszny, bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Wypróbuj koniecznie!

Kurczak w panierce z prażonej cebuli
Szukasz nowego sposobu na kurczaka? Sprawdź, jak smakuje w panierce z prażonej cebuli! To obiadowa propozycja Kingi, która wyróżnia się prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem.

Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Zamiast zwykłych tostów spróbuj naszych pieczonych koszyczków wypełnionych pysznym nadzieniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to danie, które cieszy się popularnością w sezonie na kurki, ale nie tylko! To połączenie puszystych jajek z delikatnymi, lekko słodkawymi grzybami tworzy duet idealny. Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę z kurkami? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!

Precle z warzywami
Pieczona papryka, grillowana cukinia, rukola i kozi serek twarogowy to idealne dodatki do precla w wersji wegetariańskiej. Sprawdź, jak to się świetnie ze sobą łączy!

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!