przepis-na-kobiete.pl

Clafoutis z czereśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.

Clafoutis z czereśniami

Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 100 g
cukier puder - 5 g
czereśnie - 300 g
jajko - 2 szt.
masło - 10 g
mąka pszenna - 115 g
mleko - 200 ml
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY CIASTO:
Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki przez ok. 1 minutę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, sól i cukier i mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi i odstawiamy na 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY CZEREŚNIE:
Czereśnie myjemy i drylujemy.
3.WYKŁADAMY CIASTO:
Naczynie smarujemy masłem i dajemy do niego ciasto. Na ciasto wykładamy wydrylowane czereśnie.
4.PIECZEMY CIASTO:
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto 20-25 minut do momentu, aż będzie złote.
5.DEKORUJEMY I PODAJEMY:
Gotowe clafoutis studzimy przez ok. 10 minut i oprószamy cukrem pudrem, póki jest ciepłe.
Clafoutis z czereśniami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY CIASTO

Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki przez ok. 1 minutę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, sól i cukier i mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi i odstawiamy na 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY CZEREŚNIE

Czereśnie myjemy i drylujemy.

3

WYKŁADAMY CIASTO

Naczynie smarujemy masłem i dajemy do niego ciasto. Na ciasto wykładamy wydrylowane czereśnie.

4

PIECZEMY CIASTO

Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto 20-25 minut do momentu, aż będzie złote.

5

DEKORUJEMY I PODAJEMY

Gotowe clafoutis studzimy przez ok. 10 minut i oprószamy cukrem pudrem, póki jest ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1357,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

339,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6,8 g

🌾

Węglowodany

62,5 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy

Clafoutis z czereśniami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl