przepis-na-kobiete.pl

Tarta ze szpinakiem i serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie

Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Tarta ze szpinakiem i serem kozim

Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
cukinia - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 1 szt.
mleko - 2 łyżki
Szpinak Baby - 150 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 90 g
bazylia świeża - 5 g
ser kozi - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PAPRYKĘ:
Papryki myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy w folii. Zdejmujemy skórkę z papryki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm.
2.KROIMY WARZYWA:
Cukinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki (miękki miąższ) i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Jeden ząbek czosnku krótko smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej bazylii i smażymy razem około 3-4 minut. Przekładamy na talerz.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Ciasto francuskie składamy na pół, tak by miało 0,5 cm grubości (w razie potrzeby delikatnie wałkujemy). Wycinamy prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm i na chwilę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia ciasto delikatnie nakłuwamy i obciążamy (np. mniejszą blaszką wypełnioną grochem). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
4.UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TARCIE:
Ciasto smarujemy kozim twarożkiem. Na wierzchu układamy porwane plastry szynki, usmażone warzywa, listki bazylii oraz liście szpinaku skropione oliwą. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami pistacjowymi.
Tarta ze szpinakiem i serem kozim

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PAPRYKĘ

Papryki myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy w folii. Zdejmujemy skórkę z papryki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm.

2

KROIMY WARZYWA

Cukinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki (miękki miąższ) i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Jeden ząbek czosnku krótko smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem, listkami świeżej bazylii i smażymy razem około 3-4 minut. Przekładamy na talerz.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie składamy na pół, tak by miało 0,5 cm grubości (w razie potrzeby delikatnie wałkujemy). Wycinamy prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm i na chwilę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia ciasto delikatnie nakłuwamy i obciążamy (np. mniejszą blaszką wypełnioną grochem). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

4

UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TARCIE

Ciasto smarujemy kozim twarożkiem. Na wierzchu układamy porwane plastry szynki, usmażone warzywa, listki bazylii oraz liście szpinaku skropione oliwą. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami pistacjowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2130 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

532,5 kcal

🥑

Tłuszcz

32,1 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

21,1 g

💪

Białko

21,1 g

Podobne przepisy

Tarta ze szpinakiem i serem kozim - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl