przepis-na-kobiete.pl

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu • przepis • składniki • przygotowanie

Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu

Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

napój sojowy - 200 ml
sok z cytryny - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
boczniaki - 200 g
pieprz czarny -
płatki kukurydziane - 0,5 szkl
mąka pszenna - 1 szkl
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
kurkuma - 0,3 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
olej rzepakowy -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Napój sojowy łączymy z sokiem z cytryny. Tak przygotowany płyn odstawiamy na chwilę, aby nabrał nieco gęstszej konsystencji przypominającej maślankę. Następnie do miski dodajemy sos sojowy, czosnek granulowany, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Na koniec powstały płyn dokładnie mieszamy z mąką.
2.OBTACZAMY BOCZNIAKI W CIEŚCIE:
Boczniaki pozbawiamy trzonów (jeśli są grube i jest to konieczne) i dokładnie obtaczamy w cieście.
3.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ:
Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka strunowego i dokładnie rozdrabniamy za pomocą wałka kuchennego. Następnie wszystkie składniki panierki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.
4.PANIERUJEMY BOCZNIAKI:
Boczniaki w cieście dokładnie pokrywamy panierką, ponownie obtaczamy w cieście i ostatni raz pokrywamy panierką. Tak przygotowane grzyby smarujemy odrobiną oleju i pieczemy partiami w air fryerze przez ok. 15 minut, w temperaturze 200°C.
„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Napój sojowy łączymy z sokiem z cytryny. Tak przygotowany płyn odstawiamy na chwilę, aby nabrał nieco gęstszej konsystencji przypominającej maślankę. Następnie do miski dodajemy sos sojowy, czosnek granulowany, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Na koniec powstały płyn dokładnie mieszamy z mąką.

2

OBTACZAMY BOCZNIAKI W CIEŚCIE

Boczniaki pozbawiamy trzonów (jeśli są grube i jest to konieczne) i dokładnie obtaczamy w cieście.

3

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka strunowego i dokładnie rozdrabniamy za pomocą wałka kuchennego. Następnie wszystkie składniki panierki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.

4

PANIERUJEMY BOCZNIAKI

Boczniaki w cieście dokładnie pokrywamy panierką, ponownie obtaczamy w cieście i ostatni raz pokrywamy panierką. Tak przygotowane grzyby smarujemy odrobiną oleju i pieczemy partiami w air fryerze przez ok. 15 minut, w temperaturze 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1797,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

898,9 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

184 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

31,5 g

Podobne przepisy