przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie risotto z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Wegańskie risotto z pieczarkami

Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1,25 l
ząbek czosnku - 3 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieczarki brązowe - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż do risotto - 1,5 szkl
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
świeży koperek - 12,5 g
śmietana wegańska - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK:
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na głębokiej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Oprószamy solą i smażymy, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut.
2.PRZESMAŻAMY RYŻ:
Dodajemy ryż arborio i smażymy ok. 2-3 minut, aż ziarna się zeszklą.
3.GOTUJEMY RISOTTO:
Ryż zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego. Gdy wchłonie płyn, stopniowo dodajemy kolejne porcje bulionu i gotujemy risotto, często mieszając, aż całość zgęstnieje. Cały proces powinien zająć nam ok. 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Mieszamy.
4.PRZESMAŻAMY PIECZARKI:
Pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli grzyby są mniejsze, przekrawamy je tylko na pół) smażymy na osobnej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż się zarumienią. Doprawiamy pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i smażymy chwilę, mieszając, aż lekko się zredukuje.
5.PODAJEMY RISOTTO:
Przesmażone pieczarki dodajemy do ugotowanego risotto. Mieszamy, aż składniki się połączą, i nakładamy risotto do miseczek. Z wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem.
Wegańskie risotto z pieczarkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK

Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na głębokiej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Oprószamy solą i smażymy, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut.

2

PRZESMAŻAMY RYŻ

Dodajemy ryż arborio i smażymy ok. 2-3 minut, aż ziarna się zeszklą.

3

GOTUJEMY RISOTTO

Ryż zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego. Gdy wchłonie płyn, stopniowo dodajemy kolejne porcje bulionu i gotujemy risotto, często mieszając, aż całość zgęstnieje. Cały proces powinien zająć nam ok. 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Mieszamy.

4

PRZESMAŻAMY PIECZARKI

Pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli grzyby są mniejsze, przekrawamy je tylko na pół) smażymy na osobnej patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż się zarumienią. Doprawiamy pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i smażymy chwilę, mieszając, aż lekko się zredukuje.

5

PODAJEMY RISOTTO

Przesmażone pieczarki dodajemy do ugotowanego risotto. Mieszamy, aż składniki się połączą, i nakładamy risotto do miseczek. Z wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1463,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

243,9 kcal

🥑

Tłuszcz

5,3 g

🌾

Węglowodany

41,8 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy