przepis-na-kobiete.pl

Lasagne ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne lasagne ze szpinakiem, ricottą i grillowaną papryką, zapiekane w airfryerze – kremowe, aromatyczne i doskonale zbalansowane.

Lasagne ze szpinakiem

Delikatne lasagne ze szpinakiem, ricottą i grillowaną papryką, zapiekane w airfryerze – kremowe, aromatyczne i doskonale zbalansowane.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

ser ricotta - 125 g
serek śmietankowy - 75 g
szpinak świeży - 150 g
jajko - 1 szt.
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
skórka cytryny tarta - 1,25 g
masło - 40 g
mąka pszenna - 35 g
mleko - 350 ml
skórka z cytryny - 1,25 g
sól -
pieprz czarny -
makaron lazania - 5 plastrów
mozzarella - 90 g
papryka konserwowa - 2 szt.
parmezan tarty - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Szpinak drobno siekamy, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 5 minut, po czym przekładamy go na czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy.
2.GOTUJEMY BESZAMEL:
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż powstanie jasna zasmażka.
3.SKŁADAMY LASAGNE:
Arkusze makaronu podgotowujemy przez 4 minuty. Formę lub minikeksówkę spryskujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy cienką warstwę beszamelu i przykrywamy podgotowanym arkuszem makaronu.
4.WYKAŃCZAMY WIERZCH:
Na ostatni arkusz makaronu wylewamy resztę beszamelu, posypujemy mozzarellą, parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
5.PIECZEMY W AIRFRYERZE:
Wkładamy lasagne do kosza airfryera i pieczemy w temperaturze 180°C przez 5 minut, a następnie przez 10 minut w 135°C. Kolejno zwiększamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 5 minut, aż ser się zarumieni, a wierzch będzie delikatnie złocisty.
6.PODAJEMY LASAGNE:
Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut. Kroimy ostrym nożem i serwujemy.
Lasagne ze szpinakiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Szpinak drobno siekamy, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 5 minut, po czym przekładamy go na czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy.

2

GOTUJEMY BESZAMEL

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż powstanie jasna zasmażka.

3

SKŁADAMY LASAGNE

Arkusze makaronu podgotowujemy przez 4 minuty. Formę lub minikeksówkę spryskujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy cienką warstwę beszamelu i przykrywamy podgotowanym arkuszem makaronu.

4

WYKAŃCZAMY WIERZCH

Na ostatni arkusz makaronu wylewamy resztę beszamelu, posypujemy mozzarellą, parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

5

PIECZEMY W AIRFRYERZE

Wkładamy lasagne do kosza airfryera i pieczemy w temperaturze 180°C przez 5 minut, a następnie przez 10 minut w 135°C. Kolejno zwiększamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 5 minut, aż ser się zarumieni, a wierzch będzie delikatnie złocisty.

6

PODAJEMY LASAGNE

Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut. Kroimy ostrym nożem i serwujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1673,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

837 kcal

🥑

Tłuszcz

58,9 g

🌾

Węglowodany

40 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

36 g

Podobne przepisy