przepis-na-kobiete.pl

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami

Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 3 łyżki
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
ketchup - 150 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
miód - 40 g
olej słonecznikowy - 5 łyżek
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pomidor suszony - 2 łyżki
por - 350 g
sól morska - 1 szczypta
młode ziemniaki - 500 g
sznycel z indyka - 600 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CEBULĘ I:
czosnek obieramy i siekamy.
2.PODSMAŻAMY NA 2:
łyżkach gorącego oleju przez 3 minuty aż do zeszklenia.
3.KECZUP MIESZAMY Z:
koncentratem pomidorowym, miodem, octem, solą, z suszonymi pomidorami, papryką i pieprzem i dodajemy do cebuli i czosnku.
4.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu przez 4 minuty, a następnie studzimy.
5.DOPRAWIAMY DO:
smaku.
6.MIĘSO MYJEMY, OSUSZAMY:
i kroimy w szerokie paski.
7.SMARUJEMY PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ:
i wkładamy pod przykryciem na noc do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
8.PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW:
moczymy w zimnej wodzie.
9.ZIEMNIAKI DOKŁADNIE CZYŚCIMY,:
większe przekrawamy na pół, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-14 minut w zależności od wielkości.
10.ODCEDZAMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ:
wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
11.PORY CZYŚCIMY, KROIMY:
na kawałki o grubości 4 cm i blanszujemy przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
12.PASKI SZNYCLI OSĄCZAMY,:
zwijamy i nakłuwamy na osączone patyczki do szaszłyków na przemian z ziemniakami i kawałkami pora.
13.SMARUJEMY CIENKO POZOSTAŁYM:
olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
14.GRILLUJEMY NA WYSMAROWANYM:
olejem ruszcie nad rozgrzanym grillem przez 7 minut z każdej strony.
Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CEBULĘ I

czosnek obieramy i siekamy.

2

PODSMAŻAMY NA 2

łyżkach gorącego oleju przez 3 minuty aż do zeszklenia.

3

KECZUP MIESZAMY Z

koncentratem pomidorowym, miodem, octem, solą, z suszonymi pomidorami, papryką i pieprzem i dodajemy do cebuli i czosnku.

4

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu przez 4 minuty, a następnie studzimy.

5

DOPRAWIAMY DO

smaku.

6

MIĘSO MYJEMY, OSUSZAMY

i kroimy w szerokie paski.

7

SMARUJEMY PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ

i wkładamy pod przykryciem na noc do lodówki w celu przegryzienia się smaków.

8

PATYCZKI DO SZASZŁYKÓW

moczymy w zimnej wodzie.

9

ZIEMNIAKI DOKŁADNIE CZYŚCIMY,

większe przekrawamy na pół, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-14 minut w zależności od wielkości.

10

ODCEDZAMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ

wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.

11

PORY CZYŚCIMY, KROIMY

na kawałki o grubości 4 cm i blanszujemy przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

12

PASKI SZNYCLI OSĄCZAMY,

zwijamy i nakłuwamy na osączone patyczki do szaszłyków na przemian z ziemniakami i kawałkami pora.

13

SMARUJEMY CIENKO POZOSTAŁYM

olejem, doprawiamy solą i pieprzem.

14

GRILLUJEMY NA WYSMAROWANYM

olejem ruszcie nad rozgrzanym grillem przez 7 minut z każdej strony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2042 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

204,2 kcal

🥑

Tłuszcz

4,9 g

🌾

Węglowodany

23,8 g

🥬

Błonnik

16,7 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy