Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ
Kiełbasę kroimy w plastry o grubości ok. 2,5 cm. Następnie smażymy ją z dwóch stron na 2 łyżkach oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
Cebule kroimy w cienkie piórka. Przesmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju, cebulę, szczyptę soli i 1 płaską łyżkę miodu (10 g). Całość smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do cebuli dodajemy musztardę francuską, majeranek i kminek i dokładnie mieszamy. Następnie całość zalewamy piwem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż piwo zredukuje się o połowę. Dodajemy szczyptę białego pieprzu, szczyptę soli i ok. 2 łyżek miodu (30 g). Następnie dodajemy 50 g masła i ok. 50 ml śmietanki. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki i kolejne 50 g masła. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje, stanie się kremowy i lekko szklisty.
GOTUJEMY KIEŁBASĘ W SOSIE
Z patelni odlewamy dwie chochle sosu i odkładamy na później. Do pozostałego sosu dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę i redukujemy przez ok. 5 minut.
DO SOSU DODAJEMY GRUSZKI
Z gruszek wcinamy gniazda nasienne i kroimy je na duże kawałki. Tak przygotowane owoce dodajemy do gulaszu z kiełbasą, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty.
STUDZIMY GULASZ
Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego i studzimy, by był zupełnie zimny.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka. Z ciasta francuskiego wykrawamy kształt naczynia żaroodpornego z ok. 1 cm zapasu i przykrywamy nim gulasz. W cieście robimy kilka nakłuć widelcem, aby mogła z niego uchodzić para, i smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem. Zapiekankę pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Pozostały sos redukujemy. Zapiekankę podajemy ciepłą z sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6296,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
787 kcal
Tłuszcz
54,2 g
Węglowodany
54,3 g
Błonnik
4,2 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Twisty serowe z ciasta francuskiego
Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Sos kurkowy
Aromatyczny sos kurkowy z cebulką, czosnkiem i śmietaną, idealny do podania z ulubionym kawałkiem mięsa lub makaronem.

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Herbata imbirowo-pomarańczowa
Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!

Szparagi z szynką parmeńską
Grillowane szparagi z szynką parmeńską i przyprawami to przepis na udane grillowanie. Wypróbuj prosty i szybki przepis Karola!