przepis-na-kobiete.pl

Tyrolski gröstl • przepis • składniki • przygotowanie

To najlepszy sposób na wykorzystanie resztek z obiadu! Smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny i cebuli!

Tyrolski gröstl

To najlepszy sposób na wykorzystanie resztek z obiadu! Smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny i cebuli!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 200 g
cebula - 2 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.
majeranek - 2 łyżeczki
olej słonecznikowy - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 1,2 kg

Instrukcje przygotowania

1.OBSMAŻAMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Smażymy na dużej patelni na 3 łyżkach rozgrzanego oleju słonecznikowego przez ok. 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.PRZYGOTOWUJEMY DANIE:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Mięso kroimy w paski. Dodajemy wraz z cebulą, jabłkami i pozostałym olejem do ziemniaków, doprawiamy majerankiem i smażymy razem przez 5-8 minut. Listki pietruszki obrywamy i siekamy.
3.GRÖSTL PODAJEMY Z BURACZKAMI:
Gröstl doprawiamy do smaku, posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy z buraczkami.
Tyrolski gröstl

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBSMAŻAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Smażymy na dużej patelni na 3 łyżkach rozgrzanego oleju słonecznikowego przez ok. 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

PRZYGOTOWUJEMY DANIE

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Mięso kroimy w paski. Dodajemy wraz z cebulą, jabłkami i pozostałym olejem do ziemniaków, doprawiamy majerankiem i smażymy razem przez 5-8 minut. Listki pietruszki obrywamy i siekamy.

3

GRÖSTL PODAJEMY Z BURACZKAMI

Gröstl doprawiamy do smaku, posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy z buraczkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

730,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

182,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

26,3 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

2,1 g

Podobne przepisy

Tyrolski gröstl - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl