Lody rabarbarowo-jogurtowe • przepis • składniki • przygotowanie
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY RABARBAR Z HIBISKUSEM I SYROPEM KLONOWYM
Rabarbar pokrojony w talarki łączymy w rondelku z hibiskusem i ¼ szklanki syropu klonowego. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut.
ŁĄCZYMY RABARBAR Z JOGURTEM I SYROPEM KLONOWYM
Połowę rabarbaru łączymy ze schłodzonym jogurtem naturalnym i pozostałym syropem klonowym.
MROZIMY LODY
Rabarbar wymieszany z jogurtem i syropem warstwami przekładamy do pojemnika na zmianę z pozostałą częścią rabarbaru. Wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Co 30 minut wyjmujemy lody i mieszamy.
DEKORUJEMY LODY
Przed podaniem posypujemy lody liofilizowanymi malinami i musli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1182,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
295,6 kcal
Tłuszcz
4,3 g
Węglowodany
47,8 g
Błonnik
6,3 g
Białko
22,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!

Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Dżem z boczku
Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hummus czekoladowy
Hummus na słodko przygotujesz w niecałe 5 minut! Nie wierzysz? Zobacz, jak poradziła sobie z tym Daria!

Ciasto bananowe – szybki przepis
Takie wypieki zawsze trafiają na listę ulubionych! By przygotować szybkie ciasto bananowe Kingi, wystarczy połączyć suche i mokre składniki. Upiecz je i przekonaj się, jakie jest proste!

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!