Krem z botwinki • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Na rozgrzane dno garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w talarki por. Całość smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Do warzyw dodajemy posiekaną drobno botwinkę i wszystko ponownie smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY BULION
Składniki zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem.
HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Umieszczamy śmietanę w osobnej misce i hartujemy ją. Dodajemy do niej chrzan oraz wlewamy chochlę zupy i cały czas mieszając, łączymy składniki. Wyłączamy ogień i całość przelewamy do garnka z kremem, cały czas mieszając.
PODAJEMY DANIE
Krem podajemy oprószony świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
980,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
245,2 kcal
Tłuszcz
15,9 g
Węglowodany
23,7 g
Błonnik
2,6 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie
Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

BIGOS W 25 MINUT
Ekspresowa wariacja na temat bigosu według pomysłu Tomka Strzelczyka, gościa Karola Okrasy. Wypróbuj przepis i rozsmakuj się w tym szybkim daniu!

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Dutch baby z gruszkami i śliwkami
Przepis, który musi poznać każdy miłośnik śniadań na słodko! Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami, uzupełni swoim smakiem każdy leniwy poranek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki z kurczaka w panierce
Jeśli marzysz o doskonałych chrupiących polędwiczkach z kurczaka, które rozpływają się w ustach, to nasz przepis jest dla Ciebie! Soczyste wnętrze i aromatyczna, chrupiąca panierka to połączenie warte grzechu. Poznaj nasz przepis!

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!