przepis-na-kobiete.pl

Tortilla z Chorizo i serem Manchego • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Tortilla z Chorizo i serem Manchego

Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
oliwki czarne - 30 g
cebula czerwona - 130 g
jajko - 6 szt.
młode ziemniaki - 700 g
oliwa z oliwek - 60 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
chorizo plastry - 150 g
ser manchego, plastry - 80 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 300 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ Z:
możliwością pieczenia w piekarniku lub patelnię z grubym dnem, papierowy ręcznik.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
160 stopni C z funkcją grillowania.
3.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI:
obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
4.ODCEDŹ, ODSTAW DO:
wystudzenia i pokrój w talarki.
5.PRZYGOTOWANIE NA PATELNI:
rozgrzewamy oliwę (ok. 1,5 ŁYŻKI), WRZUCAMY: pokrojoną w piórka czerwoną cebulę , chwilę smażymy, często mieszając.
6.W MOMENCIE, GDY:
cebula się zarumieni, dodajemy 150 g salami Chorizo pokrojone w plastry, chwilę smażymy.
7.NASTĘPNIE ZAWARTOŚĆ PATELNI:
przekładamy do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, nakładamy z góry drugi kawałek ręcznika papierowego, delikatnie odsączamy z tłuszczu.
8.W INNEJ MISCE:
roztrzepujemy 6 całych jaj, dodajemy śmietanę, mieszamy.
9.DOKŁADAMY CZARNE OLIWKI:
pokrojone w talarki, Chorizo z cebulą, drobno starty ser Manchego, doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki – wszystko delikatnie mieszamy.
10.ROZGRZEWAMY PATELNIĘ, WLEWAMY:
oliwę (ok.
11.2-2,5 ŁYŻKI), GDY:
się dobrze rozgrzeje, wlewamy całą zawartość miski.
12.SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO:
3-4 minuty.
13.JEŚLI JEST TAKA:
potrzeba, to nadmiar tłuszczu z tortilli usuwamy papierowym ręcznikiem.
14.NASTĘPNIE PATELNIĘ Z:
tortillą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.
15.160 STOPNI C:
(z funkcją grilla).
16.PO MNIEJ WIĘCEJ:
5-7 minutach wyciągamy danie z piekarnika.
17.POSYPUJEMY UPIECZONĄ TORTILLĘ:
szczypiorkiem. UWAGA!.
18.MOŻNA RÓWNIEŻ POZOSTAWIĆ:
tortillę na palniku i smażyć aż do momentu całkowitego ścięcia jajka (pamiętając o obróceniu tortilli na drugą stronę).
19.JAK PODAWAĆ TORTILLA:
najlepiej smakuje podana bezpośrednio z patelni.
Tortilla z Chorizo i serem Manchego

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ Z

możliwością pieczenia w piekarniku lub patelnię z grubym dnem, papierowy ręcznik.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

160 stopni C z funkcją grillowania.

3

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI

obierz, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

4

ODCEDŹ, ODSTAW DO

wystudzenia i pokrój w talarki.

5

PRZYGOTOWANIE NA PATELNI

rozgrzewamy oliwę (ok. 1,5 ŁYŻKI), WRZUCAMY: pokrojoną w piórka czerwoną cebulę , chwilę smażymy, często mieszając.

6

W MOMENCIE, GDY

cebula się zarumieni, dodajemy 150 g salami Chorizo pokrojone w plastry, chwilę smażymy.

7

NASTĘPNIE ZAWARTOŚĆ PATELNI

przekładamy do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, nakładamy z góry drugi kawałek ręcznika papierowego, delikatnie odsączamy z tłuszczu.

8

W INNEJ MISCE

roztrzepujemy 6 całych jaj, dodajemy śmietanę, mieszamy.

9

DOKŁADAMY CZARNE OLIWKI

pokrojone w talarki, Chorizo z cebulą, drobno starty ser Manchego, doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki – wszystko delikatnie mieszamy.

10

ROZGRZEWAMY PATELNIĘ, WLEWAMY

oliwę (ok.

11

2-2,5 ŁYŻKI), GDY

się dobrze rozgrzeje, wlewamy całą zawartość miski.

12

SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO

3-4 minuty.

13

JEŚLI JEST TAKA

potrzeba, to nadmiar tłuszczu z tortilli usuwamy papierowym ręcznikiem.

14

NASTĘPNIE PATELNIĘ Z

tortillą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.

15

160 STOPNI C

(z funkcją grilla).

16

PO MNIEJ WIĘCEJ

5-7 minutach wyciągamy danie z piekarnika.

17

POSYPUJEMY UPIECZONĄ TORTILLĘ

szczypiorkiem. UWAGA!.

18

MOŻNA RÓWNIEŻ POZOSTAWIĆ

tortillę na palniku i smażyć aż do momentu całkowitego ścięcia jajka (pamiętając o obróceniu tortilli na drugą stronę).

19

JAK PODAWAĆ TORTILLA

najlepiej smakuje podana bezpośrednio z patelni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3022,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

755,7 kcal

🥑

Tłuszcz

55 g

🌾

Węglowodany

35,3 g

🥬

Błonnik

29 g

💪

Białko

29 g

Podobne przepisy