przepis-na-kobiete.pl

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci

Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 200 g
sól - 0,5 łyżeczki
cukier - 75 g
wanilia - 3 g
mąka włoska typ 00 - 75 g
mleko 3,2% - 750 ml
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki
jajko - 6 szt.
cukier puder - 15 g
orzeszki piniowe - 20 g
mięta świeża - 2 g
jeżyna - 30 g
malina - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę, cukier puder i sól dokładnie mieszamy w misce.
2.ŁĄCZYMY MLEKO Z PRODUKTAMI NA KREM:
600 ml mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.
3.ZAGOTOWUJEMY KREM:
Kiedy mleko się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy do garnka zawartość miski. Całość cały czas mieszamy, aby krem zgęstniał i się nie przypalił. Krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
4.DZIELIMY I ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i odwijamy z folii. Dzielimy je na 2 części: większą i mniejszą. Większą część ponownie chwilę zagniatamy, aby stała się plastyczna, a następnie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na okrągły placek o średnicy nieco większej od dna formy do tarty. Podczas wałkowania ciasto posypujemy od czasu do czasu niewielką ilością mąki.
5.WYKŁADAMY KREM NA CIASTO:
Przestudzony krem przekładamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy po całej jego powierzchni tak, aby równomiernie pokrywał spód.
6.ROZWAŁKOWUJEMY DRUGI KAWAŁEK CIASTA:
Blat ponownie oprószamy mąką. Mniejszy kawałek ciasta zagniatamy przez chwilę i rozwałkowujemy. Rozwałkowany placek układamy na warstwie kremu. Brzegi ciasta zawijamy do środka.
7.PIECZEMY CIASTO:
Wierzch ciasta smarujemy białkiem przy pomocy pędzelka silikonowego, posypujemy orzeszkami pinii i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut.
Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę, cukier puder i sól dokładnie mieszamy w misce.

2

ŁĄCZYMY MLEKO Z PRODUKTAMI NA KREM

600 ml mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.

3

ZAGOTOWUJEMY KREM

Kiedy mleko się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy do garnka zawartość miski. Całość cały czas mieszamy, aby krem zgęstniał i się nie przypalił. Krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

4

DZIELIMY I ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i odwijamy z folii. Dzielimy je na 2 części: większą i mniejszą. Większą część ponownie chwilę zagniatamy, aby stała się plastyczna, a następnie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na okrągły placek o średnicy nieco większej od dna formy do tarty. Podczas wałkowania ciasto posypujemy od czasu do czasu niewielką ilością mąki.

5

WYKŁADAMY KREM NA CIASTO

Przestudzony krem przekładamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy po całej jego powierzchni tak, aby równomiernie pokrywał spód.

6

ROZWAŁKOWUJEMY DRUGI KAWAŁEK CIASTA

Blat ponownie oprószamy mąką. Mniejszy kawałek ciasta zagniatamy przez chwilę i rozwałkowujemy. Rozwałkowany placek układamy na warstwie kremu. Brzegi ciasta zawijamy do środka.

7

PIECZEMY CIASTO

Wierzch ciasta smarujemy białkiem przy pomocy pędzelka silikonowego, posypujemy orzeszkami pinii i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4762,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

396,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

44,1 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl