Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Najpierw we wrzątku, następnie zimną wodą. Kaszę gotujemy w mleku roślinnym przez 15–20 minut na małym ogniu, aż wchłonie płyn i stanie się miękka. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie miksujemy. Kaszę mieszamy ze zmiksowanymi daktylami. Opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym.
ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odsączamy je z nadmiaru soku. Jabłka łączymy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i proszkiem budyniowym.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę kaszy jaglanej, rozprowadzamy równo, ugniatamy. Na kaszę nakładamy przygotowaną masę jabłkową.
POSYPUJEMY CIASTO KRUSZONKĄ
Pozostałą kaszę mieszamy z siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi oraz olejem kokosowym.Tą mieszanką przykrywamy owoce, by powstała chrupiąca warstwa.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 55-60 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2151,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
179,3 kcal
Tłuszcz
4,3 g
Węglowodany
31,4 g
Błonnik
4,4 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.

Sałatka wiosenna
Sałatka wiosenna z nowalijkami to doskonały sposób na wprowadzenie świeżości i lekkości do codziennych posiłków. Ta kolorowa sałatka to propozycja idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem sezonowych warzyw już od marca! Odkryj razem z nami, jak szybko i łatwo można przygotować sałatkę wiosenną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!

Kasza manna z karmelizowaną gruszką
Gęsta i aromatyczna kasza manna, która poza tym, że jest klasycznym daniem śniadaniowym, będzie idealnym pomysłem na szybki, słodki lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami
Rozpływająca się po talerzu burrata w chrupiącej skorupce z panierki panko? Przygotuj ten przepis i spróbuj wyjątkowej wariacji na temat produktów we włoskim stylu!

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!