przepis-na-kobiete.pl

Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.

Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka

Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 400 g
łosoś filet, bez skóry - 1,2 kg
whisky - 50 ml
kolendra ziarna - 1 łyżka
pieprz biały - 1 szczypta
burak - 2 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,33 łyżeczki
nasiona słonecznika - 4 łyżki
mango - 3 szt.
jogurt naturalny - 250 ml
limonka - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
moździerz folię aluminiową patelnię PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki.
2.KAŻDEGO BURAKA ZAWIŃ:
osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut.
3.PO UPIECZENIU ODSTAW:
buraki do wystygnięcia.
4.ZIARNA SŁONECZNIKA UPRAŻ:
na suchej patelni.
5.MARYNOWANY ŁOSOŚ UMYTEGO,:
osuszonego i oczyszczonego łososia dokładnie obkładamy marynatą złożoną z soli, cukru i roztartych w moździerzu ziaren kolendry.
6.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY ALKOHOLEM:
i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
7.PO TYM CZASIE:
łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kosteczkę 0,5 x 0,5 cm.
8.SAŁATKA Z BURAKA:
Upieczonego buraka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
9.UPRAŻONE NA ZŁOTY:
kolor ziarna słonecznika studzimy i mieszamy z pokrojonym burakiem i łososiem.
10.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY POSIEKANĄ:
kolendrą, sokiem i startą skórką z limonki oraz miodem.
11.NA KONIEC DODAJEMY:
sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. MIESZAMY. PODAJEMY Z SOSEM: z mango.
12.SOS Z MANGO:
Mango obieramy i miksujemy z jogurtem.
13.DOPRAWIAMY SOKIEM Z:
limonki i miodem (opcjonalnie).
14.NA KONIEC DODAJEMY:
odrobinę soli.
15.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

moździerz folię aluminiową patelnię PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki.

2

KAŻDEGO BURAKA ZAWIŃ

osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut.

3

PO UPIECZENIU ODSTAW

buraki do wystygnięcia.

4

ZIARNA SŁONECZNIKA UPRAŻ

na suchej patelni.

5

MARYNOWANY ŁOSOŚ UMYTEGO,

osuszonego i oczyszczonego łososia dokładnie obkładamy marynatą złożoną z soli, cukru i roztartych w moździerzu ziaren kolendry.

6

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY ALKOHOLEM

i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.

7

PO TYM CZASIE

łososia wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kosteczkę 0,5 x 0,5 cm.

8

SAŁATKA Z BURAKA

Upieczonego buraka obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

9

UPRAŻONE NA ZŁOTY

kolor ziarna słonecznika studzimy i mieszamy z pokrojonym burakiem i łososiem.

10

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY POSIEKANĄ

kolendrą, sokiem i startą skórką z limonki oraz miodem.

11

NA KONIEC DODAJEMY

sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. MIESZAMY. PODAJEMY Z SOSEM: z mango.

12

SOS Z MANGO

Mango obieramy i miksujemy z jogurtem.

13

DOPRAWIAMY SOKIEM Z

limonki i miodem (opcjonalnie).

14

NA KONIEC DODAJEMY

odrobinę soli.

15

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3197,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

399,7 kcal

🥑

Tłuszcz

3,4 g

🌾

Węglowodany

88,7 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy