Tarta marchewkowo-jabłkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYCISKAMY SOK Z JABŁEK I MARCHEWEK
Jabłka i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wyciskamy z nich sok. Nie wyrzucamy resztek, które nam zostaną – wykorzystamy je w dalszej części przepisu.
PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO
Kruche ciasto na tartę przygotowujemy według przepisu natartę z kremem katalońskim.
PIECZEMY TARTĘ
Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 17‑20 minut, do momentu uzyskania delikatnie złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Na patelnię wylewamy syrop klonowy. Kiedy syrop zacznie się gotować, dodajemy pozostałe po wyciśnięciu soku marchewkę i jabłka, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż sok odparuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Gotową konfiturę przekładamy na wcześniej upieczony spód tarty.
UBIJAMY BIAŁKA
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem waniliowym, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I MASŁO
Masło roztapiamy w rondelku. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i ubijamy całość.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Całość dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY RESZTKI Z JAJKAMI
Do resztek jabłek i marchewek dodajemy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i łączymy je z jajkami. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowane kruche ciasto z konfiturą.
PIECZEMY TARTĘ
Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy około 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3236,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
323,6 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
48,2 g
Błonnik
3,1 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croissanty z truskawkami i serem brie
Lubisz niezwykłe połączenia smaków? Jeśli tak, ta pyszna kanapka z croissantów będzie dla Ciebie idealna! Koniecznie spróbuj kanapek z serem brie i truskawkami we francuskim stylu.

Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.

Creme brulee pina colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Ognisty makaron udon z Cuszimy
Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.