przepis-na-kobiete.pl

Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Daria Ładocha pokaże Ci, jak przyrządzić smaczną grillowaną ośmiornicę z sosem cytrynowo-pietruszkowym oraz sałatką z ogórka!

Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym

Daria Ładocha pokaże Ci, jak przyrządzić smaczną grillowaną ośmiornicę z sosem cytrynowo-pietruszkowym oraz sałatką z ogórka!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ośmiornica gotowana - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
wino białe - 250 ml
woda - 125 ml
ziele angielskie - 3 szt.
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
masło - 10 g
natka pietruszki - 3 łyżki
ogórek - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sezam biały - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY OŚMIORNICĘ:
Z ośmiornicy usuwamy głowę wraz z oczami oraz środkową część. Wino i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wywar zacznie wrzeć – hartujemy ośmiornicę, wkładając i wyciągając z wywaru jej macki. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Następnie wkładamy całą ośmiornicę do wywaru i gotujemy według klucza: 1 godzina gotowania na 1 kilogram ośmiornicy. Po upływie czasu gotowania zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy ośmiornicę w wywarze do całkowitego ostygnięcia.
2.GRILLUJEMY OŚMIORNICĘ:
Odcinamy macki (opcjonalnie ośmiornicę można obrać ze skóry). Ruszt grilla smarujemy oliwą z oliwek. Macki ośmiornicy nacieramy czosnkiem i oliwą z oliwek. Rozgrzewamy grilla i układamy na nim ośmiornicę wraz z ząbkami czosnku. Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWY:
Masło roztapiamy w małym garnku. Dodajemy posiekane pietruszkę i papryczkę chili oraz skórkę startą z cytryny.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKA:
Ogórka kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sezam podprażamy na patelni. Ogórka mieszamy z sosem sojowym i sezamem.
Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY OŚMIORNICĘ

Z ośmiornicy usuwamy głowę wraz z oczami oraz środkową część. Wino i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wywar zacznie wrzeć – hartujemy ośmiornicę, wkładając i wyciągając z wywaru jej macki. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Następnie wkładamy całą ośmiornicę do wywaru i gotujemy według klucza: 1 godzina gotowania na 1 kilogram ośmiornicy. Po upływie czasu gotowania zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy ośmiornicę w wywarze do całkowitego ostygnięcia.

2

GRILLUJEMY OŚMIORNICĘ

Odcinamy macki (opcjonalnie ośmiornicę można obrać ze skóry). Ruszt grilla smarujemy oliwą z oliwek. Macki ośmiornicy nacieramy czosnkiem i oliwą z oliwek. Rozgrzewamy grilla i układamy na nim ośmiornicę wraz z ząbkami czosnku. Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRYNOWO-PIETRUSZKOWY

Masło roztapiamy w małym garnku. Dodajemy posiekane pietruszkę i papryczkę chili oraz skórkę startą z cytryny.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKA

Ogórka kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sezam podprażamy na patelni. Ogórka mieszamy z sosem sojowym i sezamem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

552,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

276,4 kcal

🥑

Tłuszcz

6,5 g

🌾

Węglowodany

32,8 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy

Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl