Szynka wieprzowa z szynkowaru • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sól i biały pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę.
MARYNUJEMY MIĘSO WIEPRZOWE
Szynkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (1,5-2 cm) i dodajemy do masy z kurczaka. Dodajemy peklosól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien być wyższy niż poziom mięsa wszynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.
STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso wszynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1977,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
98,9 kcal
Tłuszcz
4,1 g
Węglowodany
1,2 g
Błonnik
0,4 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!

Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.

Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim
Przygotuj wyjątkową wersję lasagne według Kingi, która idealnie sprawdzi się podczas wspólnego kibicowania! Świeża cukinia z dodatkiem serka wiejskiego, która zastąpi makaron, nada temu daniu lekkości i delikatności. Przekonaj się, jaka jest pyszna!

Egzotyczne lody ananasowe
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.