przepis-na-kobiete.pl

Granita cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Granita cytrynowa

Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
woda - 500 ml
cytryna - 1 szt.
porzeczka czerwona - 45 g
malina - 60 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN:
Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy. Z trzech cytryn ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć białej części owoców.
2.ZAGOTOWUJEMY WODĘ ZE SKÓRKĄ Z CYTRYN I CUKREM:
Do skórki z cytryn dodajemy wodę i przelewamy do garnka. Dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu zagotowania się wody i potem kolejne 2-3 minuty.
3.ŁĄCZYMY PRZEGOTOWANĄ WODĘ CYTRYNOWĄ Z SOKIEM CYTRYNOWYM:
Z 4 lub 5 cytryn wyciskamy sok. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryn. Tak przygotowany płyn przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach tak, aby otrzymać płyn bez skórki z cytryny.
4.CHŁODZIMY GRANITĘ:
Płyn wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. Następnie przekładamy do zamrażarki i mieszamy co 30 minut aż do powstania widocznych kryształków lodu.
5.PODAJEMY GRANITĘ:
Cytrynę kroimy w plasterki.
Granita cytrynowa

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN

Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy. Z trzech cytryn ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć białej części owoców.

2

ZAGOTOWUJEMY WODĘ ZE SKÓRKĄ Z CYTRYN I CUKREM

Do skórki z cytryn dodajemy wodę i przelewamy do garnka. Dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu zagotowania się wody i potem kolejne 2-3 minuty.

3

ŁĄCZYMY PRZEGOTOWANĄ WODĘ CYTRYNOWĄ Z SOKIEM CYTRYNOWYM

Z 4 lub 5 cytryn wyciskamy sok. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryn. Tak przygotowany płyn przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach tak, aby otrzymać płyn bez skórki z cytryny.

4

CHŁODZIMY GRANITĘ

Płyn wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. Następnie przekładamy do zamrażarki i mieszamy co 30 minut aż do powstania widocznych kryształków lodu.

5

PODAJEMY GRANITĘ

Cytrynę kroimy w plasterki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

826,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

103,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

28,0 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

1,1 g

Podobne przepisy

Granita cytrynowa - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl