przepis-na-kobiete.pl

Bażant w limonkach • przepis • składniki • przygotowanie

Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Bażant w limonkach

Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 4 szt.
cukier - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 60 g
oliwa z oliwek - 50 ml
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
śmietana 18% - 100 ml
wino białe - 150 ml
limonka - 4 szt.
szynka szwarcwaldzka - 50 g
bażant - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE OLIWĘ Z:
oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1 limonki.
2.1 CEBULĘ OBIERAMY:
i kroimy w piórka, dodajemy do oliwy razem z tymiankiem.
3.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
4.GOTOWĄ MARYNATĄ NACIERAMY:
oczyszczonego bażanta, obkładając go pokrojonymi piórkami cebuli.
5.ZAWIJAMY W FOLIĘ:
spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
6.ZAMARYNOWANEGO BAŻANTA PRZYPRAWIAMY:
solą i pieprzem, obkładamy plasterkami szynki i obwiązujemy kuchennym sznurkiem.
7.WKŁADAMY DO GŁĘBOKIEGO:
garnka.
8.DODAJEMY 40 G:
masła i smażymy na małym ogniu z dwóch stron, aż się przyrumieni.
9.DODAJEMY WINO I:
czekamy, aż alkohol wyparuje.
10.NASTĘPNIE DODAJEMY POZOSTAŁE:
cebule pokrojone w ćwiartki oraz podlewamy bażanta 200 ml wody.
11.PRZYKRYWAMY GARNEK POKRYWKĄ:
i trzymamy na ogniu około 40 minut.
12.POZOSTAŁE MASŁO ROZPUSZCZAMY:
na patelni, dodajemy cukier oraz przekrojone na pół limonki (miąższem do dołu).
13.GDY LIMONKI SIĘ:
skarmelizują, przekładamy je do garnka z bażantem i gotujemy jeszcze 5 minut.
14.PO TYM CZASIE:
wyjmujemy bażanta z garnka i przekładamy na półmisek.
15.DO SOSU DODAJEMY:
śmietanę i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.
16.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
17.BAŻANTA PODAJEMY Z:
otrzymanym sosem.
Bażant w limonkach

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE OLIWĘ Z

oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1 limonki.

2

1 CEBULĘ OBIERAMY

i kroimy w piórka, dodajemy do oliwy razem z tymiankiem.

3

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

4

GOTOWĄ MARYNATĄ NACIERAMY

oczyszczonego bażanta, obkładając go pokrojonymi piórkami cebuli.

5

ZAWIJAMY W FOLIĘ

spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

6

ZAMARYNOWANEGO BAŻANTA PRZYPRAWIAMY

solą i pieprzem, obkładamy plasterkami szynki i obwiązujemy kuchennym sznurkiem.

7

WKŁADAMY DO GŁĘBOKIEGO

garnka.

8

DODAJEMY 40 G

masła i smażymy na małym ogniu z dwóch stron, aż się przyrumieni.

9

DODAJEMY WINO I

czekamy, aż alkohol wyparuje.

10

NASTĘPNIE DODAJEMY POZOSTAŁE

cebule pokrojone w ćwiartki oraz podlewamy bażanta 200 ml wody.

11

PRZYKRYWAMY GARNEK POKRYWKĄ

i trzymamy na ogniu około 40 minut.

12

POZOSTAŁE MASŁO ROZPUSZCZAMY

na patelni, dodajemy cukier oraz przekrojone na pół limonki (miąższem do dołu).

13

GDY LIMONKI SIĘ

skarmelizują, przekładamy je do garnka z bażantem i gotujemy jeszcze 5 minut.

14

PO TYM CZASIE

wyjmujemy bażanta z garnka i przekładamy na półmisek.

15

DO SOSU DODAJEMY

śmietanę i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.

16

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

17

BAŻANTA PODAJEMY Z

otrzymanym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2747,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

686,9 kcal

🥑

Tłuszcz

32,9 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

64,9 g

💪

Białko

64,9 g

Podobne przepisy