przepis-na-kobiete.pl

Ryba z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie

Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Ryba z piekarnika

Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pstrąg, filet - 1 szt.
woda - 400 ml
cytryna - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 30 ml
sól - 41 g
rozmaryn świeży - 4 g
tymianek świeży - 3 g
szałwia świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ:
Rybę umyj.Skórę oraz łuski zostaw na miejscu.
2.SOLANKUJEMY RYBĘ:
Przygotuj solankę z 400 ml wody oraz 40 g soli (o stężeniu ok. 10%). Do roztworu wsadź rybę i pozostaw ją w solance na godzinę. Możesz też użyć wyższego stężenia (maksymalnie 30%), by nieco skrócić ten proces.
3.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Cytryny sparz, a następnie pokrój w plastry. Czosnek  i cebulę obierz. Czosnek rozgnieć czubkiem trzonka i poszatkuj. Cebulę pokrój w plastry.
4.NADZIEWAMY RYBĘ:
Wyciągnij rybę z solanki i opłucz ją. Zrób to dokładnie, aby ryba nie była przesolona. Następnie natrzyj rybę pieprzem, czosnkiem oraz 1 g świeżej soli. W środku ryby umieść cytrynę (1,5 szt.) oraz świeże zioła.
5.OWIJAMY RYBĘ FOLIĄ:
Rozwiń folię na blacie i wysmaruj ją oliwą z oliwek, a następnie ułóż na jej środku rybę. Wokół ryby ułóż pozostałe plastry cytryny oraz cebulę, możesz również użyć dodatkowej porcji ziół, ale nie jest to konieczne.
6.ZAWIJAMY RYBĘ:
Delikatnie zawiń rybę w folię, tak aby zabezpieczyć ją przed wyciekaniem płynów w trakcie pieczenia. Szczelnie zawiń folię, w szczególności na końcach.
7.PIECZEMY RYBĘ:
Ułóż rybę na blaszce do pieczenia, a następnie wstaw ją do piekarnika. Piecz rybę przez 25-30 minut. Możesz sprawdzić stopień jej upieczenia po pierwszych 15 minutach — mięso powinno być soczyste i łatwo oddzielać się od ości.
8.WYJMUJEMY RYBĘ Z PIEKARNIKA:
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij rybę z piekarnika, wyciągnij delikatnie z folii i przełóż na talerz, deskę lub inne naczynie. Ozdób wedle uznania. Życzymy smacznego!
Ryba z piekarnika

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ

Rybę umyj.Skórę oraz łuski zostaw na miejscu.

2

SOLANKUJEMY RYBĘ

Przygotuj solankę z 400 ml wody oraz 40 g soli (o stężeniu ok. 10%). Do roztworu wsadź rybę i pozostaw ją w solance na godzinę. Możesz też użyć wyższego stężenia (maksymalnie 30%), by nieco skrócić ten proces.

3

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Cytryny sparz, a następnie pokrój w plastry. Czosnek  i cebulę obierz. Czosnek rozgnieć czubkiem trzonka i poszatkuj. Cebulę pokrój w plastry.

4

NADZIEWAMY RYBĘ

Wyciągnij rybę z solanki i opłucz ją. Zrób to dokładnie, aby ryba nie była przesolona. Następnie natrzyj rybę pieprzem, czosnkiem oraz 1 g świeżej soli. W środku ryby umieść cytrynę (1,5 szt.) oraz świeże zioła.

5

OWIJAMY RYBĘ FOLIĄ

Rozwiń folię na blacie i wysmaruj ją oliwą z oliwek, a następnie ułóż na jej środku rybę. Wokół ryby ułóż pozostałe plastry cytryny oraz cebulę, możesz również użyć dodatkowej porcji ziół, ale nie jest to konieczne.

6

ZAWIJAMY RYBĘ

Delikatnie zawiń rybę w folię, tak aby zabezpieczyć ją przed wyciekaniem płynów w trakcie pieczenia. Szczelnie zawiń folię, w szczególności na końcach.

7

PIECZEMY RYBĘ

Ułóż rybę na blaszce do pieczenia, a następnie wstaw ją do piekarnika. Piecz rybę przez 25-30 minut. Możesz sprawdzić stopień jej upieczenia po pierwszych 15 minutach — mięso powinno być soczyste i łatwo oddzielać się od ości.

8

WYJMUJEMY RYBĘ Z PIEKARNIKA

Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij rybę z piekarnika, wyciągnij delikatnie z folii i przełóż na talerz, deskę lub inne naczynie. Ozdób wedle uznania. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

734,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

734,6 kcal

🥑

Tłuszcz

44,7 g

🌾

Węglowodany

44,3 g

🥬

Błonnik

11,8 g

💪

Białko

52,2 g

Podobne przepisy