przepis-na-kobiete.pl

Imam bayildi – nadziewane bakłażany • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne zapiekane w piecu łódeczki z wydrążonych bakłażanów wypełnione farszem z pomidorów, papryki, czosnku i przypraw.

Imam bayildi – nadziewane bakłażany

Pyszne zapiekane w piecu łódeczki z wydrążonych bakłażanów wypełnione farszem z pomidorów, papryki, czosnku i przypraw.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 2 szt.
bulion warzywny - 75 ml
masło - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 300 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.FARSZ POMIDORY KROIMY:
w kostkę.
2.CEBULĘ I CZOSNEK:
drobno siekamy.
3.PAPRYKĘ POZBAWIAMY NASION:
i kroimy w kostkę.
4.CEBULĘ, CZOSNEK I:
paprykę smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty.
5.DODAJEMY POMIDORY, DOPRAWIAMY:
solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy przez 5-7 minut.
6.DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ:
pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku.
7.BAKŁAŻANY BAKŁAŻANY CZYŚCIMY,:
kroimy na pół i wydrążamy.
8.BAKŁAŻANY PRZYSMAŻAMY NA:
gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.
9.PRZEKŁADAMY DO WYSMAROWANEGO:
naczynia żaroodpornego, lekko solimy i napełniamy masą pomidorową.
10.WLEWAMY BULION I:
pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
11.PODAJEMY Z:
ryżem.
Imam bayildi – nadziewane bakłażany

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FARSZ POMIDORY KROIMY

w kostkę.

2

CEBULĘ I CZOSNEK

drobno siekamy.

3

PAPRYKĘ POZBAWIAMY NASION

i kroimy w kostkę.

4

CEBULĘ, CZOSNEK I

paprykę smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty.

5

DODAJEMY POMIDORY, DOPRAWIAMY

solą, pieprzem, ostrą papryką i gotujemy przez 5-7 minut.

6

DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ

pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku.

7

BAKŁAŻANY BAKŁAŻANY CZYŚCIMY,

kroimy na pół i wydrążamy.

8

BAKŁAŻANY PRZYSMAŻAMY NA

gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.

9

PRZEKŁADAMY DO WYSMAROWANEGO

naczynia żaroodpornego, lekko solimy i napełniamy masą pomidorową.

10

WLEWAMY BULION I

pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.

11

PODAJEMY Z

ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

846,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

211,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

22,6 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy