przepis-na-kobiete.pl

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami

Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
mleko - 250 ml
por - 1 szt.
majeranek suszony - 1 szczypta
mąka pszenna - 1 łyżka
cebula - 2 szt.
grzyby suszone - 100 g
ogórek kiszony - 2 szt.
tymianek suszony - 1 łyżka
jałowiec - 4 szt.
kapusta kwaszona - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
mięso wieprzowe schab - 500 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SCHAB:
Schab oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Kiszoną kapustę dobrze odcedzamy i odciskamy, drobno siekamy – nie gotujemy. Na patelni na oleju smażymy posiekane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone grzyby, ogórki, kapustę, jałowiec i tymianek. Wszystko razem smażymy ok. 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy schab i przykrywamy farszem.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Pokrojonego pora przesmażamy na patelni na oleju i dodajemy mąkę oraz masło. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy roztartym w moździerzu majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35‑45 minut, pieczemy w temperaturze 175-180°C.
Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SCHAB

Schab oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Kiszoną kapustę dobrze odcedzamy i odciskamy, drobno siekamy – nie gotujemy. Na patelni na oleju smażymy posiekane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone grzyby, ogórki, kapustę, jałowiec i tymianek. Wszystko razem smażymy ok. 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu układamy schab i przykrywamy farszem.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Pokrojonego pora przesmażamy na patelni na oleju i dodajemy mąkę oraz masło. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy roztartym w moździerzu majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Schab z farszem zalewamy gęstym sosem i wstawiamy do piekarnika na 35‑45 minut, pieczemy w temperaturze 175-180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2255,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

563,8 kcal

🥑

Tłuszcz

26,4 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

32 g

💪

Białko

32 g

Podobne przepisy