przepis-na-kobiete.pl

Ciasto migdałowe ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle proste ciasto migdałowe ze śliwkami z zaledwie sześciu składników. Poświęć godzinę na jego przygotowanie i pieczenie, i ciesz się smakiem tych pysznych owoców.

Ciasto migdałowe ze śliwkami

Niezwykle proste ciasto migdałowe ze śliwkami z zaledwie sześciu składników. Poświęć godzinę na jego przygotowanie i pieczenie, i ciesz się smakiem tych pysznych owoców.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

migdały - 250 g
śliwka - 250 g
jajko - 5 szt.
cukier - 120 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
migdały płatki - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Migdały przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy, aż powstanie mąka. Śliwki myjemy, suszymy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski dodajemy jajka i cukier. Ubijamy je za pomocą miksera, aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta. Następnie do składników wsypujemy zmielone migdały i proszek do pieczenia i krótko miksujemy na najniższych obrotach.
3.PIECZEMY CIASTO:
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozkładamy na nim pokrojone śliwki i całość posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Ciasto migdałowe ze śliwkami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Migdały przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy, aż powstanie mąka. Śliwki myjemy, suszymy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski dodajemy jajka i cukier. Ubijamy je za pomocą miksera, aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta. Następnie do składników wsypujemy zmielone migdały i proszek do pieczenia i krótko miksujemy na najniższych obrotach.

3

PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozkładamy na nim pokrojone śliwki i całość posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2499,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

208,3 kcal

🥑

Tłuszcz

13 g

🌾

Węglowodany

18 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy