Babka jogurtowa • przepis • składniki • przygotowanie
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO Z CUKREM
Do misy miksera dodajemy masło i oba cukry. Miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzy się jasna, puszysta masa.
DODAJEMY JAJKA
Do masy wbijamy jajka i dalej ubijamy.
DODAJEMY OLEJ
Gdy masa będzie puszysta, a jej objętość się podwoi, zaczynamy powoli dodawać olej, cały czas ubijając masę. Wyłączamy mikser.
DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia wprost do misy miksera. Mieszamy wszystko szpatułką.
DODAJEMY JOGURT
Gdy masa będzie jednolita dodajemy jogurt i znowu delikatnie mieszamy szpatułką.
PIECZEMY BABKĘ
Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta, a potem przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień zarumienienia. Potem studzimy - najpierw w formie przez 10-15 minut, potem na kratce do studzenia lub talerzu.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy łyżkę ciepłej wody oraz 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko energicznie mieszamy.
OZDABIAMY BABKĘ
Wystudzoną babkę polewamy lukrem, a potem ozdabiamy drażami wierzch babki. Gdy lukier stężeje babka jest gotowa do jedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4363,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
872,8 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
107,3 g
Błonnik
0,4 g
Białko
17,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szarlotkowy pudding chia
Smak szarlotki w wydaniu puddingowym? Czemu nie! Spróbuj tego delikatnego puddingu z chia, jabłkami i cynamonem. Ostrzegamy – od razu skradnie Twoje serce!

Kanapki do pracy
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek do pracy? Spróbuj naszego przepisu na bajecznie pyszne kanapki z wędliną drobiową, pesto i cheddarem! Uwierz nam — jak raz ich spróbujesz, nie będziesz już chciał jeść nic innego!

Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Wyjątkowa polędwica wołowa, czyli bresaola, podana z grillowaną gruszką i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj ją i zaskocz bliskich połączeniem smaków, które charakteryzują to danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Imbirowy dżem z winogron
Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego to deser, który przypadnie do gustu małym i dużym miłośnikom słodkości

Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.