przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym

Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

sałata rzymska - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
ciabatta - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda sarepska - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny, ziarnisty - 20 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
pomidor suszony - 80 g
rozmaryn świeży - 40 g
grana padano - 60 g
rostbef - 400 g
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK PAPIERU:
pergaminowego, tłuczek, blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, moździerz, obieraczkę do warzyw.
2.WYJMIJ ROSTBEF WOŁOWY:
z lodówki co najmniej pół godziny przed przygotowaniem.
3.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (termoobieg).
4.PRZYGOTOWANIE CZARNY PIEPRZ:
owijamy papierem pergaminowym i kruszymy go na mniejsze kawałki tłuczkiem. POKRUSZONY PIEPRZ ODSTAWIAMY: na bok.
5.ROSTBEF WOŁOWY DOKŁADNIE:
myjemy i osuszamy.
6.
BŁONKĘ ODCINAMY.
7.SKÓRĘ DELIKATNIE NACINAMY:
nożem i usuwamy, a z mięsa wykrawamy grube steki, które układamy na desce.
8.KAŻDY KAWAŁEK POSYPUJEMY:
z obu stron wcześniej pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie steki polewamy i smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek.
9.STEKI KŁADZIEMY NA:
rozgrzaną patelnię, smażymy z jednej strony przez 1,5 minuty (czas smażenia zależy od grubości mięsa).
10.PO PRZEWRÓCENIU STEKÓW:
na drugą stronę na patelnię wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i rozgnieciony 1 ząbek czosnku, smażymy przez 1,5 minuty.
11.NASTĘPNIE STEKI UKŁADAMY:
na blaszce wyłożonej pergaminem razem z czosnkiem i rozmarynem z patelni.
12.STEKI WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180°C na 2-3 minuty.
13.WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA:
i odstawiamy.
14.PESTO POSIEKANY PĘCZEK:
bazylii (z ogonkami) i posiekany pęczek natki pietruszki (bez ogonków) miksujemy z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku, łyżeczką musztardy chrzanowej i łyżeczką miodu oraz z sokiem z połowy cytryny.
15.MIKSUJĄC, DODAJEMY OLIWĘ:
z oliwek (ilość oliwy zależy od preferowanej gęstości pesto).
16.PESTO PRZEKŁADAMY DO:
miseczki, odstawiamy.
17.GRZANKI CIABATTĘ KROIMY:
na kawałki o szerokości 1,5 cm. 2 GAŁĄZKI ROZMARYNU: drobno siekamy, wrzucamy do moździerza.
18.ROZMARYN ZALEWAMY OLIWĄ:
i całość rozcieramy.
19.KAWAŁKI CIABATTY WRZUCAMY:
do miski i polewamy oliwą z roztartym rozmarynem. MIESZAMY.
20.WYKORZYSTUJEMY PATELNIĘ, NA:
której były smażone steki, i układamy grzanki na nierozgrzanej patelni, którą delikatnie podgrzewamy.
21.OPIEKAMY GRZANKI Z:
obu stron i odstawiamy.
22.SAŁATKA ODRYWAMY POJEDYNCZE:
listki z sałaty rzymskiej i układamy na talerzu.
23.NA SAŁATĘ KŁADZIEMY:
połówki pomidorków koktajlowych, całość posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w grube paski.
24.ZA POMOCĄ OBIERACZKI:
ścieramy kawałki sera grana padano od razu na sałatę.
25.NIECO PRZESTUDZONE STEKI:
kroimy na plasterki o grubości ok.
26.1 CM, KTÓRE:
układamy na sałacie.
27.DODAJEMY RÓWNIEŻ NIECO:
przestudzone grzanki. CAŁOŚĆ DELIKATNIE SKRAPIAMY: pesto. DEKORUJEMY LISTKAMI: bazylii.
Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK PAPIERU

pergaminowego, tłuczek, blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, moździerz, obieraczkę do warzyw.

2

WYJMIJ ROSTBEF WOŁOWY

z lodówki co najmniej pół godziny przed przygotowaniem.

3

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (termoobieg).

4

PRZYGOTOWANIE CZARNY PIEPRZ

owijamy papierem pergaminowym i kruszymy go na mniejsze kawałki tłuczkiem. POKRUSZONY PIEPRZ ODSTAWIAMY: na bok.

5

ROSTBEF WOŁOWY DOKŁADNIE

myjemy i osuszamy.

6

BŁONKĘ ODCINAMY.

7

SKÓRĘ DELIKATNIE NACINAMY

nożem i usuwamy, a z mięsa wykrawamy grube steki, które układamy na desce.

8

KAŻDY KAWAŁEK POSYPUJEMY

z obu stron wcześniej pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie steki polewamy i smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek.

9

STEKI KŁADZIEMY NA

rozgrzaną patelnię, smażymy z jednej strony przez 1,5 minuty (czas smażenia zależy od grubości mięsa).

10

PO PRZEWRÓCENIU STEKÓW

na drugą stronę na patelnię wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i rozgnieciony 1 ząbek czosnku, smażymy przez 1,5 minuty.

11

NASTĘPNIE STEKI UKŁADAMY

na blaszce wyłożonej pergaminem razem z czosnkiem i rozmarynem z patelni.

12

STEKI WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180°C na 2-3 minuty.

13

WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA

i odstawiamy.

14

PESTO POSIEKANY PĘCZEK

bazylii (z ogonkami) i posiekany pęczek natki pietruszki (bez ogonków) miksujemy z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku, łyżeczką musztardy chrzanowej i łyżeczką miodu oraz z sokiem z połowy cytryny.

15

MIKSUJĄC, DODAJEMY OLIWĘ

z oliwek (ilość oliwy zależy od preferowanej gęstości pesto).

16

PESTO PRZEKŁADAMY DO

miseczki, odstawiamy.

17

GRZANKI CIABATTĘ KROIMY

na kawałki o szerokości 1,5 cm. 2 GAŁĄZKI ROZMARYNU: drobno siekamy, wrzucamy do moździerza.

18

ROZMARYN ZALEWAMY OLIWĄ

i całość rozcieramy.

19

KAWAŁKI CIABATTY WRZUCAMY

do miski i polewamy oliwą z roztartym rozmarynem. MIESZAMY.

20

WYKORZYSTUJEMY PATELNIĘ, NA

której były smażone steki, i układamy grzanki na nierozgrzanej patelni, którą delikatnie podgrzewamy.

21

OPIEKAMY GRZANKI Z

obu stron i odstawiamy.

22

SAŁATKA ODRYWAMY POJEDYNCZE

listki z sałaty rzymskiej i układamy na talerzu.

23

NA SAŁATĘ KŁADZIEMY

połówki pomidorków koktajlowych, całość posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w grube paski.

24

ZA POMOCĄ OBIERACZKI

ścieramy kawałki sera grana padano od razu na sałatę.

25

NIECO PRZESTUDZONE STEKI

kroimy na plasterki o grubości ok.

26

1 CM, KTÓRE

układamy na sałacie.

27

DODAJEMY RÓWNIEŻ NIECO

przestudzone grzanki. CAŁOŚĆ DELIKATNIE SKRAPIAMY: pesto. DEKORUJEMY LISTKAMI: bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1875,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,8 kcal

🥑

Tłuszcz

13,9 g

🌾

Węglowodany

45 g

🥬

Błonnik

44,5 g

💪

Białko

44,5 g

Podobne przepisy