przepis-na-kobiete.pl

Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Sos ze świeżych prawdziwków, który może być dodatkiem do dowolnych klusek, makaronów i mięs. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis

Sos ze świeżych prawdziwków, który może być dodatkiem do dowolnych klusek, makaronów i mięs. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 300 ml
cebula - 160 g
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 0,5 pęczka
śmietana 30% - 3 łyżki
prawdziwki - 1000 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW:
Grzyby starannie oczyścić, większe drobno pokroić. Obie cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić.
2.GOTOWANIE BAZY SOSU:
Cebulę z czosnkiem włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/8 sekund. Zgarnąć składniki łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać masło i grzyby. Dusić wszystko (bez miarki), ustawiwszy programprzypiekanie/4 minuty. Dodać bulion i całość powoli gotować (bez miarki)obroty w lewo/10 minut/prędkość 1/120°C. Dla ochrony przed pryskaniem umieścić na pokrywie wkład do gotowania.
3.ZABIELANIE SOSU:
Do sosu dodać mąkę ze śmietaną, gotować (bez miarki)obroty w lewo/5 minut/prędkość 1/100°C, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek, gotować (bez miarki)obroty w lewo/2 minuty/prędkość 1/100°C.
4.PODANIE:
Sos przelać do sosjerki, podać z makaronem lub innymi kluskami. Jest to doskonały dodatek do potraw mięsnych, np. do pieczeni lub smażonych kotletów
Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW

Grzyby starannie oczyścić, większe drobno pokroić. Obie cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić.

2

GOTOWANIE BAZY SOSU

Cebulę z czosnkiem włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/8 sekund. Zgarnąć składniki łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać masło i grzyby. Dusić wszystko (bez miarki), ustawiwszy programprzypiekanie/4 minuty. Dodać bulion i całość powoli gotować (bez miarki)obroty w lewo/10 minut/prędkość 1/120°C. Dla ochrony przed pryskaniem umieścić na pokrywie wkład do gotowania.

3

ZABIELANIE SOSU

Do sosu dodać mąkę ze śmietaną, gotować (bez miarki)obroty w lewo/5 minut/prędkość 1/100°C, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek, gotować (bez miarki)obroty w lewo/2 minuty/prędkość 1/100°C.

4

PODANIE

Sos przelać do sosjerki, podać z makaronem lub innymi kluskami. Jest to doskonały dodatek do potraw mięsnych, np. do pieczeni lub smażonych kotletów

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

627,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

156,8 kcal

🥑

Tłuszcz

5,3 g

🌾

Węglowodany

14,1 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy

Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl