przepis-na-kobiete.pl

Sos barbecue - przepis na domowy sos • przepis • składniki • przygotowanie

Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!

Sos barbecue - przepis na domowy sos

Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
goździki - 5 szt.
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
miód - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 200 g
sos sojowy - 3 łyżki
śliwka suszona - 3 szt.
szalotka - 1 szt.
tymianek świeży - 15 g
ziele angielskie - 5 szt.
woda - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek smażymy na lekko rozgrzanej patelni. Cebula i czosnek powinny smażyć się powoli, aż odparują i lekko się wysuszą.
2.PRZYPRAWIAMY BAZĘ SOSU:
Ziele angielskie razem z goździkami dokładnie ucieramy w moździerzu i dodajemy do cebuli. Dodajemy ostrą paprykę i imbir. Mieszamy. Dodajemy miód i prażymy chwilę, aż smaki się połączą.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU:
Bazę sosu zalewamy octem winnym i sosem sojowym. Gotujemy chwilę, aż ocet odparuje. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy drobno posiekane śliwki.
4.GOTUJEMY SOS BARBECUE:
Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, aż zgęstnieje.
5.PRZELEWAMY SOS DO SŁOICZKA:
Gotowy sos barbecue przelewamy do słoiczka. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku. Odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Sos barbecue - przepis na domowy sos

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek smażymy na lekko rozgrzanej patelni. Cebula i czosnek powinny smażyć się powoli, aż odparują i lekko się wysuszą.

2

PRZYPRAWIAMY BAZĘ SOSU

Ziele angielskie razem z goździkami dokładnie ucieramy w moździerzu i dodajemy do cebuli. Dodajemy ostrą paprykę i imbir. Mieszamy. Dodajemy miód i prażymy chwilę, aż smaki się połączą.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU

Bazę sosu zalewamy octem winnym i sosem sojowym. Gotujemy chwilę, aż ocet odparuje. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy drobno posiekane śliwki.

4

GOTUJEMY SOS BARBECUE

Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, aż zgęstnieje.

5

PRZELEWAMY SOS DO SŁOICZKA

Gotowy sos barbecue przelewamy do słoiczka. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku. Odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

377,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

23,6 kcal

🥑

Tłuszcz

0,7 g

🌾

Węglowodany

4,5 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy