przepis-na-kobiete.pl

Sorbet z zielonej herbaty i limonki • przepis • składniki • przygotowanie

Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.

Sorbet z zielonej herbaty i limonki

Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 0,5 szt.
cukier brązowy - 100 g
mango - 1 szt.
limonka - 3 szt.
herbata zielona - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.TOREBKI Z HERBATĄ:
zalewamy 500 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 2 minuty.
2.TOREBKI WYJMUJEMY, HERBATĘ:
słodzimy 100 g brązowego cukru i całkowicie studzimy.
3.LIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ:
drobno ścieramy.
4.WSZYSTKIE LIMONKI WYCISKAMY:
i odmierzamy 125 ml soku.
5.SOK I SKÓRKĘ:
z limonki mieszamy z herbatą, dosładzamy do smaku.
6.WKŁADAMY W PŁYTKIM:
naczyniu (najlepiej metalowym) na 6-8 godzin do zamrażarki.
7.PRZEZ PIERWSZE 4-5:
godzin mieszamy od czasu do czasu, aby rozkruszyć kryształki lodu.
8.ANANASA I MANGO:
obieramy ze skórki.
9.Z ANANASA USUWAMY:
zdrewniały środek, miąższ mango oddzielamy od pestki.
10.MIĄŻSZ KROIMY W:
kostkę.
11.PRZED PODANIEM SORBET:
lekko rozmrażamy i lekko rozdrabniamy blenderem według uznania.
12.PORCJUJEMY NA KULKI:
i podajemy z owocami.
13.WSKAZÓWKA:
SORBET MOŻEMY: również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.
Sorbet z zielonej herbaty i limonki

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TOREBKI Z HERBATĄ

zalewamy 500 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 2 minuty.

2

TOREBKI WYJMUJEMY, HERBATĘ

słodzimy 100 g brązowego cukru i całkowicie studzimy.

3

LIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ

drobno ścieramy.

4

WSZYSTKIE LIMONKI WYCISKAMY

i odmierzamy 125 ml soku.

5

SOK I SKÓRKĘ

z limonki mieszamy z herbatą, dosładzamy do smaku.

6

WKŁADAMY W PŁYTKIM

naczyniu (najlepiej metalowym) na 6-8 godzin do zamrażarki.

7

PRZEZ PIERWSZE 4-5

godzin mieszamy od czasu do czasu, aby rozkruszyć kryształki lodu.

8

ANANASA I MANGO

obieramy ze skórki.

9

Z ANANASA USUWAMY

zdrewniały środek, miąższ mango oddzielamy od pestki.

10

MIĄŻSZ KROIMY W

kostkę.

11

PRZED PODANIEM SORBET

lekko rozmrażamy i lekko rozdrabniamy blenderem według uznania.

12

PORCJUJEMY NA KULKI

i podajemy z owocami.

13

WSKAZÓWKA

SORBET MOŻEMY: również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

954,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

159,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,5 g

🌾

Węglowodany

41,5 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy