przepis-na-kobiete.pl

Śniadaniowy chlebek marchewkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!

Śniadaniowy chlebek marchewkowy

Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

marchew - 2 szt.
olej - 2 łyżki
woda - 100 ml
cukier - 1 łyżeczka
mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
mąka pszenna - 150 g
oliwa z oliwek - 50 ml
otręby owsiane - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
drożdże suszone - 10 g
żurawina suszona - 2 łyżki
tymianek świeży - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy marchewkę, tak aby się uparowała i lekko zmiękła. Studzimy.
2.WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę (odrobinę zostawiamy do posypania stolnicy), cukier, sól. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dolewamy oliwę po suszonych pomidorach i nadal wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy — ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
3.DODAJEMY SKŁADNIKI CHLEBKA:
Do wyrośniętego ciasta dodajemy ostudzoną marchewkę, żurawiny, posiekany tymianek i otręby owsiane. Łączymy składniki z ciastem, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również smarujemy oliwą i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
4.PIECZEMY CHLEBEK:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C przez 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 165°C i pieczemy dalej przez 25 minut.
Śniadaniowy chlebek marchewkowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy marchewkę, tak aby się uparowała i lekko zmiękła. Studzimy.

2

WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę (odrobinę zostawiamy do posypania stolnicy), cukier, sól. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dolewamy oliwę po suszonych pomidorach i nadal wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy — ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

3

DODAJEMY SKŁADNIKI CHLEBKA

Do wyrośniętego ciasta dodajemy ostudzoną marchewkę, żurawiny, posiekany tymianek i otręby owsiane. Łączymy składniki z ciastem, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również smarujemy oliwą i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

4

PIECZEMY CHLEBEK

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C przez 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 165°C i pieczemy dalej przez 25 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1699,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

283,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

42,6 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy

Śniadaniowy chlebek marchewkowy - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl