Smażone tramezzini caprese • przepis • składniki • przygotowanie
Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY OCZYSZCZAMY, MOZZARELLĘ
osączamy i oba składniki kroimy w drobną kostkę.
OBRYWAMY LIŚCIE BAZYLII
z 5 łodyg i siekamy, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
JAJKA I ŚMIETANĘ
roztrzepujemy, dodajemy sól i pieprz.
Z KROMEK ODKRAWAMY
skórkę, obtaczamy w śmietanie z jajkami do momentu, aż wchłoną płyn.
NADZIENIE CAPRESE UKŁADAMY
na 4 kromkach, pozostawiając wolną krawędź o szerokości 1 cm.
PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYMI KROMKAMI
pieczywa tostowego i mocno dociskamy na krawędziach.
OLIWĘ PODGRZEWAMY NA
dużej, teflonowej patelni.
TRAMEZZINI SMAŻYMY NA
niej pod przykryciem, na małym ogniu, przez 5-6 minut z każdej strony.
WYJMUJEMY, KROIMY NA
pół i podajemy.
DEKORUJEMY POZOSTAŁĄ
bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1458,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,7 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
25,2 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.

Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta ze szparagami i kozim serem
Pyszna tarta ze szparagami, kozim serem i idealnymi jajkami w koszulkach. Skuś się na ten prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe śniadanie, brunch lub inny posiłek w ciągu dnia.

Deser à la mleczna kanapka
Wzbogacony o dodatkową porcję białka pyszny i bezglutenowy deser à la mleczna kanapka. Wykorzystaj ten przepis i przekonaj się, że domowe wersje znanych słodyczy są pyszne i zdecydowanie bardziej fit!

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Bajgiel z serkiem chrzanowym i pastrami
Zastanawiasz się, jak smakują bajgle w iście amerykańskim stylu? Jeśli tak, koniecznie przygotuj te według przepisu Kingi! Topiący się cheddar, aromatyczne pastrami i chrupiące ogórki sprawiają, że to kanapki, których trzeba spróbować.

Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
Aromatyczna kremowa zupa z marchwi, batatów, podana z kozim serem owiniętym w boczek. Wypróbuj!