przepis-na-kobiete.pl

Smażone tramezzini caprese • przepis • składniki • przygotowanie

Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.

Smażone tramezzini caprese

Smażone, trójkątne tosty z kremowo-serowym nadzieniem. Prawdziwy przysmak, który uwielbiają nie tylko Włosi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
chleb tostowy - 160 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
jajko - 2 szt.
mozzarella - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.POMIDORY OCZYSZCZAMY, MOZZARELLĘ:
osączamy i oba składniki kroimy w drobną kostkę.
2.OBRYWAMY LIŚCIE BAZYLII:
z 5 łodyg i siekamy, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3.JAJKA I ŚMIETANĘ:
roztrzepujemy, dodajemy sól i pieprz.
4.Z KROMEK ODKRAWAMY:
skórkę, obtaczamy w śmietanie z jajkami do momentu, aż wchłoną płyn.
5.NADZIENIE CAPRESE UKŁADAMY:
na 4 kromkach, pozostawiając wolną krawędź o szerokości 1 cm.
6.PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYMI KROMKAMI:
pieczywa tostowego i mocno dociskamy na krawędziach.
7.OLIWĘ PODGRZEWAMY NA:
dużej, teflonowej patelni.
8.TRAMEZZINI SMAŻYMY NA:
niej pod przykryciem, na małym ogniu, przez 5-6 minut z każdej strony.
9.WYJMUJEMY, KROIMY NA:
pół i podajemy.
10.DEKORUJEMY POZOSTAŁĄ:
bazylią.
Smażone tramezzini caprese

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POMIDORY OCZYSZCZAMY, MOZZARELLĘ

osączamy i oba składniki kroimy w drobną kostkę.

2

OBRYWAMY LIŚCIE BAZYLII

z 5 łodyg i siekamy, wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

3

JAJKA I ŚMIETANĘ

roztrzepujemy, dodajemy sól i pieprz.

4

Z KROMEK ODKRAWAMY

skórkę, obtaczamy w śmietanie z jajkami do momentu, aż wchłoną płyn.

5

NADZIENIE CAPRESE UKŁADAMY

na 4 kromkach, pozostawiając wolną krawędź o szerokości 1 cm.

6

PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYMI KROMKAMI

pieczywa tostowego i mocno dociskamy na krawędziach.

7

OLIWĘ PODGRZEWAMY NA

dużej, teflonowej patelni.

8

TRAMEZZINI SMAŻYMY NA

niej pod przykryciem, na małym ogniu, przez 5-6 minut z każdej strony.

9

WYJMUJEMY, KROIMY NA

pół i podajemy.

10

DEKORUJEMY POZOSTAŁĄ

bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1458,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

364,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,2 g

🌾

Węglowodany

25,2 g

🥬

Błonnik

16,2 g

💪

Białko

16,2 g

Podobne przepisy