przepis-na-kobiete.pl

Hummus dyniowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.

Hummus dyniowy

Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dynia hokkaido - 400 g
ciecierzyca konserwowa - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
pasta sezamowa tahini - 2 łyżki
kmin - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pestki dyni - 2 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY DYNIĘ:
Dynię kroimy na mniejsze części i pozbawiamy gniazd nasiennych. Do pojemnika miksującego wlewamy wodę. Dynię umieszczamy we wkładce do gotowania, wybieramy programgotowanie na parze, temperaturę 120 stopni i czas 20 minut.
2.BLENDUJEMY HUMMUS:
Z pojemnika miksującego wylewamy wodę. Dodajemy do niego ugotowaną dynię i ciecierzycę. Jedną łyżkę ciecierzycy odkładamy do dekoracji. Następnie do składników w pojemniku dodajemy czosnek, tahini, kumin, wędzoną paprykę, sok z cytryny i sól. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień, czas 20 sekund i prędkość 10. Po tym czasie zbieramy składniki z boków pojemnika i ponownie wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień, czas 10 sekund i prędkość 10.
3.PODAJEMY HUMMUS:
Gotowy hummus przekładamy na głęboki talerz i za pomocą łyżki robimy w nim wgłębienia, które wypełniamy oliwą. Dekorujemy odłożoną wcześniej ciecierzycą, pestkami dyni i oprószamy szczyptą wędzonej papryki i soli.
Hummus dyniowy

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY DYNIĘ

Dynię kroimy na mniejsze części i pozbawiamy gniazd nasiennych. Do pojemnika miksującego wlewamy wodę. Dynię umieszczamy we wkładce do gotowania, wybieramy programgotowanie na parze, temperaturę 120 stopni i czas 20 minut.

2

BLENDUJEMY HUMMUS

Z pojemnika miksującego wylewamy wodę. Dodajemy do niego ugotowaną dynię i ciecierzycę. Jedną łyżkę ciecierzycy odkładamy do dekoracji. Następnie do składników w pojemniku dodajemy czosnek, tahini, kumin, wędzoną paprykę, sok z cytryny i sól. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień, czas 20 sekund i prędkość 10. Po tym czasie zbieramy składniki z boków pojemnika i ponownie wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień, czas 10 sekund i prędkość 10.

3

PODAJEMY HUMMUS

Gotowy hummus przekładamy na głęboki talerz i za pomocą łyżki robimy w nim wgłębienia, które wypełniamy oliwą. Dekorujemy odłożoną wcześniej ciecierzycą, pestkami dyni i oprószamy szczyptą wędzonej papryki i soli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1072 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

67 kcal

🥑

Tłuszcz

2,8 g

🌾

Węglowodany

8,4 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy