przepis-na-kobiete.pl

Smashburger • przepis • składniki • przygotowanie

Smashburger to kwintesencja amerykańskiego fast foodu. Sekret tego klasycznego burgera tkwi w technice smażenia i smaku uzyskanego w ten sposób mięsa. Jak zrobić domowego smashburgera, który nie będzie odstawał od tego przygotowywanego w amerykańskich dinerach? Sprawdź nasz przepis!

Smashburger

Smashburger to kwintesencja amerykańskiego fast foodu. Sekret tego klasycznego burgera tkwi w technice smażenia i smaku uzyskanego w ten sposób mięsa. Jak zrobić domowego smashburgera, który nie będzie odstawał od tego przygotowywanego w amerykańskich dinerach? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka hamburgerowa - 4 szt.
mięso mielone wołowe - 800 g
ser cheddar - 12 plastrów
boczek w plastrach - 12 plastrów
majonez - 7 łyżek
ketchup - 4 łyżki
cebula czerwona - 0,5 szt.
ogórek konserwowy - 1 szt.
sól morska - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.TOSTUJEMY BUŁKI:
Bułki przekrawamy na pół. Rozgrzewamy suchą patelnię i tostujemy na niej bułki od wewnętrznej strony. Odkładamy bułki na deskę.
2.SMARUJEMY BUŁKI SOSEM:
W miseczce mieszamy ze sobą ketchup z 4 łyżkami majonezu. Smarujemy sosem jedną część bułki, a drugą smarujemy samym majonezem.
3.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Z mięsa mielonego formujemy 8 kulek i układamy po 4 na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Układamy papier do pieczenia na mięsie i każdą porcję dociskamy łopatką do powierzchni patelni. Burgery powinny być płaskie na grubość ok. 5 mm. Po rozpłaszczeniu smarujemy mięso delikatnie masłem i odwracamy na drugą stronę, ponownie delikatnie przyciskając mięso do patelni. Posypujemy solą i pieprzem. Na mięsie układamy po plastrze sera, by się roztopił. Ściągamy z patelni i powtarzamy czynność z kolejną partią mięsa. Mięso powinno się ładnie przysmażyć. Odkładamy je na deskę.
4.SMAŻYMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni z wytopionym tłuszczem z mięsa. Ściągamy cebulę z patelni.
5.SMAŻYMY BOCZEK:
Na tej samej patelni smażymy boczek na chrupko, po 3-4 minuty na każdej ze stron i ściągamy go z patelni.
6.KROIMY OGÓRKI:
Ogórka kroimy na plastry.
7.SKŁADAMY BURGERY:
Układamy mięso na części bułki posmarowanej majonezem, potem kładziemy plastry ogórka, następnie boczek i kolejną partię mięsa, cebulę i boczek. Zamykamy burgera wierzchnią częścią bułki wysmarowanej sosem ketchupowo-majonezowym i pyszny smash burger jest gotowy. Możemy jeszcze na chwilę położyć go na patelni, aby bardziej go podgrzać.
Smashburger

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TOSTUJEMY BUŁKI

Bułki przekrawamy na pół. Rozgrzewamy suchą patelnię i tostujemy na niej bułki od wewnętrznej strony. Odkładamy bułki na deskę.

2

SMARUJEMY BUŁKI SOSEM

W miseczce mieszamy ze sobą ketchup z 4 łyżkami majonezu. Smarujemy sosem jedną część bułki, a drugą smarujemy samym majonezem.

3

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Z mięsa mielonego formujemy 8 kulek i układamy po 4 na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Układamy papier do pieczenia na mięsie i każdą porcję dociskamy łopatką do powierzchni patelni. Burgery powinny być płaskie na grubość ok. 5 mm. Po rozpłaszczeniu smarujemy mięso delikatnie masłem i odwracamy na drugą stronę, ponownie delikatnie przyciskając mięso do patelni. Posypujemy solą i pieprzem. Na mięsie układamy po plastrze sera, by się roztopił. Ściągamy z patelni i powtarzamy czynność z kolejną partią mięsa. Mięso powinno się ładnie przysmażyć. Odkładamy je na deskę.

4

SMAŻYMY CEBULĘ

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni z wytopionym tłuszczem z mięsa. Ściągamy cebulę z patelni.

5

SMAŻYMY BOCZEK

Na tej samej patelni smażymy boczek na chrupko, po 3-4 minuty na każdej ze stron i ściągamy go z patelni.

6

KROIMY OGÓRKI

Ogórka kroimy na plastry.

7

SKŁADAMY BURGERY

Układamy mięso na części bułki posmarowanej majonezem, potem kładziemy plastry ogórka, następnie boczek i kolejną partię mięsa, cebulę i boczek. Zamykamy burgera wierzchnią częścią bułki wysmarowanej sosem ketchupowo-majonezowym i pyszny smash burger jest gotowy. Możemy jeszcze na chwilę położyć go na patelni, aby bardziej go podgrzać.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3613,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

903,4 kcal

🥑

Tłuszcz

62,9 g

🌾

Węglowodany

32,1 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

48,7 g

Podobne przepisy

Smashburger - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl