przepis-na-kobiete.pl

Serowa kula z brokułów • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakujący pomysł na oryginalne danie na przyjęcie. Idealnie sprawdzi się jako pasta do słonych krakersów lub kanapek!

Serowa kula z brokułów

Zaskakujący pomysł na oryginalne danie na przyjęcie. Idealnie sprawdzi się jako pasta do słonych krakersów lub kanapek!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony w plastrach - 50 g
brokuł - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
krakersy - 100 g
ser twaróg półtłusty - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser cheddar - 100 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BROKUŁ:
W garnku zagotowujemy wodę. Solimy. Zbrokułaodcinamy różyczki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut i odcedzamy.
2.BLENDUJEMY SER I TWAROŻEK:
Ser cheddar trzemy na tarce. Przekładamy do blendera razem z kremowym twarożkiem i miksujemy. Dodajemy różyczki brokuła i całość ponownie miksujemy. Przyprawiamy do smaku sokiem zcytryny, solą i pieprzem.
3.PIECZEMY PLASTRY BEKONU:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki boczku. Przykrywamy drugim arkuszem pergaminu, przyciskamy inną blachą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15-20 minut.
4.FORMUJEMY I PODAJEMY SEROWĄ KULĘ:
Z serowej masy formujemy kulę, którą następnie obtaczamy w pokruszonych kawałkach bekonu. Układamy ją na talerzu, dookoła rozkładamy krakersy do nabierania serka.
Serowa kula z brokułów

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BROKUŁ

W garnku zagotowujemy wodę. Solimy. Zbrokułaodcinamy różyczki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut i odcedzamy.

2

BLENDUJEMY SER I TWAROŻEK

Ser cheddar trzemy na tarce. Przekładamy do blendera razem z kremowym twarożkiem i miksujemy. Dodajemy różyczki brokuła i całość ponownie miksujemy. Przyprawiamy do smaku sokiem zcytryny, solą i pieprzem.

3

PIECZEMY PLASTRY BEKONU

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plasterki boczku. Przykrywamy drugim arkuszem pergaminu, przyciskamy inną blachą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15-20 minut.

4

FORMUJEMY I PODAJEMY SEROWĄ KULĘ

Z serowej masy formujemy kulę, którą następnie obtaczamy w pokruszonych kawałkach bekonu. Układamy ją na talerzu, dookoła rozkładamy krakersy do nabierania serka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1242,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

33 g

🥬

Błonnik

21,5 g

💪

Białko

21,5 g

Podobne przepisy