przepis-na-kobiete.pl

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli

Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 50 g
ocet jabłkowy - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 70 g
rodzynki - 30 g
rukola - 150 g
mięso wieprzowe schab - 500 g
sól - 1 szczypta
grana padano - 50 g
tymianek świeży - 100 g
bagietka - 1 szt.
ser kozi - 100 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MIĘSO:
Plastry schabu położone między dwoma kawałkami folii spożywczej rozbijamy bardzo cienko.
2.PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z RUKOLI:
Rukolę wkładamy do kielicha miksera, dodajemy pistacje, czosnek i ser grana padano pokrojony w kostkę. Dolewamy oliwę z oliwek i miksujemy na gładką pastę.
3.SKŁADAMY KANAPKĘ:
Schab wyciągamy z lodówki i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Po przełożeniu schabu na drugą stronę możemy go nieco posolić. Przesmażony schab składamy na pół i układamy na kanapce. Mięso smarujemy pesto. Na wierzchu układamy plastry sera koziego. Ostatnią część pesto rozsmarowujemy na górnej części bagietki. Składamy kanapkę. Bagietkę spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze części.
Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MIĘSO

Plastry schabu położone między dwoma kawałkami folii spożywczej rozbijamy bardzo cienko.

2

PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z RUKOLI

Rukolę wkładamy do kielicha miksera, dodajemy pistacje, czosnek i ser grana padano pokrojony w kostkę. Dolewamy oliwę z oliwek i miksujemy na gładką pastę.

3

SKŁADAMY KANAPKĘ

Schab wyciągamy z lodówki i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Po przełożeniu schabu na drugą stronę możemy go nieco posolić. Przesmażony schab składamy na pół i układamy na kanapce. Mięso smarujemy pesto. Na wierzchu układamy plastry sera koziego. Ostatnią część pesto rozsmarowujemy na górnej części bagietki. Składamy kanapkę. Bagietkę spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze części.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3238 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

809,5 kcal

🥑

Tłuszcz

45,4 g

🌾

Węglowodany

49,5 g

🥬

Błonnik

45,6 g

💪

Białko

45,6 g

Podobne przepisy