przepis-na-kobiete.pl

Sernik z malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.

Sernik z malinami

Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

budyń waniliowy - 80 g
jajko - 4 szt.
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 1 łyżka
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
cukier puder - 50 g
mąka ziemniaczana - 20 g
maliny mrożone - 300 g
woda - 30 g
cukier - 10 g
jogurt grecki - 230 g
mięta świeża - 2 liście

Instrukcje przygotowania

1.MASA SEROWA MIESZAMY:
budyń, cukier i cukier wanilinowy.
2.TWARÓG MIKSUJEMY NA:
średnich obrotach, stopniowo dodając jajka.
3.ZMNIEJSZAMY OBROTY MIKSERA:
i dodajemy do sera po 1 łyżce mieszanki budyniowej.
4.MASĘ WLEWAMY DO:
tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową posmarowaną masłem i pieczemy 20 minut w temp. 180°C.
5.ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ PIEKARNIKA:
do 120°C i pieczemy przez kolejne 1 1/2 godziny.
6.MALINY W ŻELU:
Około 50 g malin pozostawiamy w całości (do dekoracji), pozostałą część przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu (rozmrażamy).
7.DODAJEMY CUKIER PUDER,:
mieszamy.
8.W OSOBNEJ MISCE:
łączymy mąkę z wodą.
9.POWSTAŁĄ ZAWIESINĘ DODAJEMY:
do gotujących się malin energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje (jak przy gotowaniu kisielu).
10.WARSTWA NA WIERZCH:
sernika Jogurt mieszamy z cukrem.
11.NA KONIEC PIECZENIA:
sernika, uchylamy drzwiczki piekarnika i smarujemy wierzch ciasta przygotowanym jogurtem. SERNIK PIECZEMY W: temp.
12.120°C JESZCZE PRZEZ:
15 minut.
13.STUDZIMY PRZY UCHYLONYCH:
drzwiczkach.
14.DO DEKORACJI NA:
wierzch wystudzonego sernika wykładamy maliny w żelu, dekorujemy kilkoma listkami mięty i pozostawionymi wcześniej malinami.
Sernik z malinami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MASA SEROWA MIESZAMY

budyń, cukier i cukier wanilinowy.

2

TWARÓG MIKSUJEMY NA

średnich obrotach, stopniowo dodając jajka.

3

ZMNIEJSZAMY OBROTY MIKSERA

i dodajemy do sera po 1 łyżce mieszanki budyniowej.

4

MASĘ WLEWAMY DO

tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową posmarowaną masłem i pieczemy 20 minut w temp. 180°C.

5

ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ PIEKARNIKA

do 120°C i pieczemy przez kolejne 1 1/2 godziny.

6

MALINY W ŻELU

Około 50 g malin pozostawiamy w całości (do dekoracji), pozostałą część przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu (rozmrażamy).

7

DODAJEMY CUKIER PUDER,

mieszamy.

8

W OSOBNEJ MISCE

łączymy mąkę z wodą.

9

POWSTAŁĄ ZAWIESINĘ DODAJEMY

do gotujących się malin energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje (jak przy gotowaniu kisielu).

10

WARSTWA NA WIERZCH

sernika Jogurt mieszamy z cukrem.

11

NA KONIEC PIECZENIA

sernika, uchylamy drzwiczki piekarnika i smarujemy wierzch ciasta przygotowanym jogurtem. SERNIK PIECZEMY W: temp.

12

120°C JESZCZE PRZEZ

15 minut.

13

STUDZIMY PRZY UCHYLONYCH

drzwiczkach.

14

DO DEKORACJI NA

wierzch wystudzonego sernika wykładamy maliny w żelu, dekorujemy kilkoma listkami mięty i pozostawionymi wcześniej malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3248,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

270,7 kcal

🥑

Tłuszcz

6,4 g

🌾

Węglowodany

40,3 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

13,7 g

Podobne przepisy

Sernik z malinami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl