przepis-na-kobiete.pl

Sernik na zimno z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 100 g
herbatniki - 80 g
ciastka owsiane - 80 g
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
śmietana 30% - 200 ml
cukier puder - 150 g
żelatyna - 2 łyżki
woda - 5 łyżek
cukier wanilinowy - 3 łyżeczki
kwasek cytrynowy - 1 szczypta
galaretka truskawkowa - 75 g
truskawka - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.ROZKRUSZAMY CIASTKA:
Herbatniki i ciastka zawiń w ściereczkę, a następnie rozkrusz przy pomocy wałka, a następnie wrzuć je do miski.
2.MIESZAMY CIASTKA Z MASŁEM:
Delikatnie podgrzej masło, aby zmieniło stan na ciekły. Wymieszaj je z ciastkami.
3.WYKŁADAMY SPÓD:
Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę ciasteczkową. Dociśnij masę do dna i wygładź jej powierzchnię.
4.CHŁODZIMY MASĘ:
Gotowy spód włóż do lodówki na ok. 30 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
W garnuszku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją z opakowania, używając o 50 ml wody mniej, niż podano w instrukcji. Odstawiamy galaretkę do przestygnięcia.
6.MYJEMY TRUSKAWKI:
Umyj dokładnie truskawki potrzebne do ozdabiania wierzchu i masy serowej. Te, które trafią do środka, pozbaw szypułek, przy reszcie pozostaw szypułki dla ozdoby.
7.UBIJAMY ŚMIETANĘ:
W wysokim naczyniu ubij śmietanę na sztywno, a potem wstaw ją do lodówki.
8.PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę wsyp do garnka i zalej ją zimną wodą. Całość wymieszaj i pozostaw na jakieś 5 minut, aby delikatnie napęczniała.
9.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ:
Włóż do miski cały twaróg, a następnie wymieszaj go mikserem z cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz kwaskiem cytrynowym. Żelatynę delikatnie podgrzej, cały czas mieszając (nie doprowadzaj jej do wrzenia, bo straci swoje właściwości).
10.MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Do lekko ciepłej, rozpuszczonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i wymieszaj wszystko energicznie. Tak przygotowaną żelatynę przelej do miski z masą serową i wymieszaj. Gdy składniki się połączą, dodaj do nich wyciągniętą z lodówki bitą śmietanę i całość delikatnie zamieszaj.
11.WYKŁADAMY CZĘŚĆ MASY:
Wyciągnij spód z lodówki. Część umytych truskawek przeznaczonych do masy przekrój na pół, a następnie wyłóż nimi ścianki tortownicy dookoła, a w środek wlej część masy serowej, by podeprzeć truskawki i utrzymać je na swoim miejscu. Tak przygotowaną formę wsadź do lodówki na 10 minut. Schowaj do lodówki także miskę z pozostałą masą twarogową.
12.WYKŁADAMY RESZTĘ MASY:
Przelej resztę serowej masy do tortownicy, tak aby przykryć truskawki. Wygładź jej powierzchnię, a potem ponownie schowaj do lodówki na ok. 30 minut, aby masa stężała.
13.WYKAŃCZAMY SERNIK:
Na stężałą masę serową wyłóż galaretkę i wygładź ją. Gotowy sernik włóż do lodówki na kolejną godzinę, a po wyciągnięciu ozdób truskawkami. Serwuj prosto z lodówki, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany.
Sernik na zimno z truskawkami

Czas przygotowania

160 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZKRUSZAMY CIASTKA

Herbatniki i ciastka zawiń w ściereczkę, a następnie rozkrusz przy pomocy wałka, a następnie wrzuć je do miski.

2

MIESZAMY CIASTKA Z MASŁEM

Delikatnie podgrzej masło, aby zmieniło stan na ciekły. Wymieszaj je z ciastkami.

3

WYKŁADAMY SPÓD

Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę ciasteczkową. Dociśnij masę do dna i wygładź jej powierzchnię.

4

CHŁODZIMY MASĘ

Gotowy spód włóż do lodówki na ok. 30 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

W garnuszku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją z opakowania, używając o 50 ml wody mniej, niż podano w instrukcji. Odstawiamy galaretkę do przestygnięcia.

6

MYJEMY TRUSKAWKI

Umyj dokładnie truskawki potrzebne do ozdabiania wierzchu i masy serowej. Te, które trafią do środka, pozbaw szypułek, przy reszcie pozostaw szypułki dla ozdoby.

7

UBIJAMY ŚMIETANĘ

W wysokim naczyniu ubij śmietanę na sztywno, a potem wstaw ją do lodówki.

8

PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ

Żelatynę wsyp do garnka i zalej ją zimną wodą. Całość wymieszaj i pozostaw na jakieś 5 minut, aby delikatnie napęczniała.

9

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ

Włóż do miski cały twaróg, a następnie wymieszaj go mikserem z cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz kwaskiem cytrynowym. Żelatynę delikatnie podgrzej, cały czas mieszając (nie doprowadzaj jej do wrzenia, bo straci swoje właściwości).

10

MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do lekko ciepłej, rozpuszczonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i wymieszaj wszystko energicznie. Tak przygotowaną żelatynę przelej do miski z masą serową i wymieszaj. Gdy składniki się połączą, dodaj do nich wyciągniętą z lodówki bitą śmietanę i całość delikatnie zamieszaj.

11

WYKŁADAMY CZĘŚĆ MASY

Wyciągnij spód z lodówki. Część umytych truskawek przeznaczonych do masy przekrój na pół, a następnie wyłóż nimi ścianki tortownicy dookoła, a w środek wlej część masy serowej, by podeprzeć truskawki i utrzymać je na swoim miejscu. Tak przygotowaną formę wsadź do lodówki na 10 minut. Schowaj do lodówki także miskę z pozostałą masą twarogową.

12

WYKŁADAMY RESZTĘ MASY

Przelej resztę serowej masy do tortownicy, tak aby przykryć truskawki. Wygładź jej powierzchnię, a potem ponownie schowaj do lodówki na ok. 30 minut, aby masa stężała.

13

WYKAŃCZAMY SERNIK

Na stężałą masę serową wyłóż galaretkę i wygładź ją. Gotowy sernik włóż do lodówki na kolejną godzinę, a po wyciągnięciu ozdób truskawkami. Serwuj prosto z lodówki, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3643,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

303,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

29 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy

Sernik na zimno z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl