przepis-na-kobiete.pl

Czekoladowe babeczki z kubka • przepis • składniki • przygotowanie

Czekoladowe babeczki upieczone w mikrofalówce to przepis Pawła na ekspresowy deser! Wypróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!

Czekoladowe babeczki z kubka

Czekoladowe babeczki upieczone w mikrofalówce to przepis Pawła na ekspresowy deser! Wypróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 4 łyżki
masło - 1 łyżka
mleko - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
czekolada gorzka - 12 g
krem czekoladowo-orzechowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i wrzucamy do miski. Mieszamy składniki i dodajemy jajko, miękkie masło i mleko. Całość mieszamy rózgą.
2.DODAJEMY CZEKOLADĘ I KREM:
Do bazy ciasta dodajemy 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady i 1 łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy.
3.PIECZEMY BABECZKI W MIKROFALÓWCE:
Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy. Wierzch dekorujemy kremem czekoladowo-orzechowym.
Czekoladowe babeczki z kubka

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i wrzucamy do miski. Mieszamy składniki i dodajemy jajko, miękkie masło i mleko. Całość mieszamy rózgą.

2

DODAJEMY CZEKOLADĘ I KREM

Do bazy ciasta dodajemy 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady i 1 łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy.

3

PIECZEMY BABECZKI W MIKROFALÓWCE

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy. Wierzch dekorujemy kremem czekoladowo-orzechowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

531,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

265,7 kcal

🥑

Tłuszcz

12,8 g

🌾

Węglowodany

29,9 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy