przepis-na-kobiete.pl

Serduszka z musem z liczi i malin • przepis • składniki • przygotowanie

W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!

Serduszka z musem z liczi i malin

W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 300 g
cukier puder - 1 szczypta
woda - 50 ml
żelatyna - 20 g
limonka - 1 szt.
śmietana 30% - 400 ml
owoce liczi - 500 g
malina - 120 g
mięta świeża - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
czekolada biała z orzechami - 100 g
rurka waflowa z czekoladą - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło. Całość roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy do masy pokruszone wafelki. Całość mieszamy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem papieru. Rozwałkowujemy na placek o grubości 4-5 mm. Wstawiamy do lodówki.
2.MIKSUJEMY OWOCE:
Owoce liczi obieramy ze skórki. Przecinamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ liczi miksujemy, a następnie przecieramy przez sito do czystej miseczki. Maliny miksujemy, przecieramy przez sito do czystej miseczki.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY:
200 g przetartych malin i 300 g przetartego liczi łączymy w dużej misce. Dodajemy cukier puder, kilka kropli soku z limonki. Mieszamy. Żelatynę namaczamy w 50 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Żelatynę łączymy z kilkoma łyżkami musu owocowego. Mieszamy i wlewamy do przetartych owoców. Dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Łączymy z owocami. Mus przekładamy do worka cukierniczego.
4.SKŁADAMY DESERKI:
Do form szprycujemy mus. Do musu możemy włożyć kilka malin. Ze schłodzonego spodu wycinamy serduszka i układamy je na wierzchu każdej formy wypełnionej musem. Jeśli spód się kruszy,  dociskamy go do musu, wówczas zestalą się razem. Deserki wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.
5.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi. Zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Przecedzamy polewę przez sito. Studzimy do ok. 30°C.
6.DEKORUJEMY DESERKI:
Zamrożone deserki wyciągamy z formy. Oblewamy polewą i pozostawiamy do rozmrożenia. Najlepiej pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Serduszka z musem z liczi i malin

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło. Całość roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy do masy pokruszone wafelki. Całość mieszamy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem papieru. Rozwałkowujemy na placek o grubości 4-5 mm. Wstawiamy do lodówki.

2

MIKSUJEMY OWOCE

Owoce liczi obieramy ze skórki. Przecinamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ liczi miksujemy, a następnie przecieramy przez sito do czystej miseczki. Maliny miksujemy, przecieramy przez sito do czystej miseczki.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY

200 g przetartych malin i 300 g przetartego liczi łączymy w dużej misce. Dodajemy cukier puder, kilka kropli soku z limonki. Mieszamy. Żelatynę namaczamy w 50 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Żelatynę łączymy z kilkoma łyżkami musu owocowego. Mieszamy i wlewamy do przetartych owoców. Dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Łączymy z owocami. Mus przekładamy do worka cukierniczego.

4

SKŁADAMY DESERKI

Do form szprycujemy mus. Do musu możemy włożyć kilka malin. Ze schłodzonego spodu wycinamy serduszka i układamy je na wierzchu każdej formy wypełnionej musem. Jeśli spód się kruszy,  dociskamy go do musu, wówczas zestalą się razem. Deserki wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.

5

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy resztę przetartych malin i owoców liczi. Zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Przecedzamy polewę przez sito. Studzimy do ok. 30°C.

6

DEKORUJEMY DESERKI

Zamrożone deserki wyciągamy z formy. Oblewamy polewą i pozostawiamy do rozmrożenia. Najlepiej pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3827 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

382,7 kcal

🥑

Tłuszcz

12,7 g

🌾

Węglowodany

52,2 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy