przepis-na-kobiete.pl

Hreczanyki z wegańską okrasą • przepis • składniki • przygotowanie

Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Hreczanyki z wegańską okrasą

Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
olej słonecznikowy - 100 ml
jajko - 2 szt.
kasza gryczana - 80 g
kapusta kiszona - 200 g
liść laurowy - 3 szt.
mąka pszenna - 4 łyżki
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 20 g
woda - 250 ml
ziele angielskie - 3 szt.
ziemniak - 500 g
bułka tarta - 50 g
śmietana 12% - 200 g
szczypior cebuli - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ OKRASĘ:
Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 30 minut. Cebula powinna się lekko wysuszyć i nabrać ładnego, lekko brązowego koloru.
2.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwa razy przez praskę.
3.GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ:
Kapustę siekamy. Jeśli jest słona, przepłukujemy ją zimną wodą i dokładnie odsączamy na sicie.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA HRECZANYKI:
Ziemniaczane purée łączymy w misce z ugotowaną kapustą i ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy jajka, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy.
5.FORMUJEMY I SMAŻYMY HRECZANYKI:
Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Z porcji gotowej masy na hreczanyki formujemy w dłoniach okrągłe kotleciki, które następnie delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
6.PODAJEMY HRECZANYKI:
Gotowe hreczanyki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany, wegańską okrasą i posiekanym szczypiorkiem.
Hreczanyki z wegańską okrasą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ OKRASĘ

Olej delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 30 minut. Cebula powinna się lekko wysuszyć i nabrać ładnego, lekko brązowego koloru.

2

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwa razy przez praskę.

3

GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ

Kapustę siekamy. Jeśli jest słona, przepłukujemy ją zimną wodą i dokładnie odsączamy na sicie.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA HRECZANYKI

Ziemniaczane purée łączymy w misce z ugotowaną kapustą i ugotowaną kaszą gryczaną. Dodajemy jajka, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy.

5

FORMUJEMY I SMAŻYMY HRECZANYKI

Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Z porcji gotowej masy na hreczanyki formujemy w dłoniach okrągłe kotleciki, które następnie delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.

6

PODAJEMY HRECZANYKI

Gotowe hreczanyki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany, wegańską okrasą i posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1909,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

238,7 kcal

🥑

Tłuszcz

9,3 g

🌾

Węglowodany

31,1 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy