przepis-na-kobiete.pl

Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na sos maślany przyda Ci się nie tylko do pstrąga, ale też wielu innych ryb, a nawet szparagów. Warto spróbować!

Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową

Przepis na sos maślany przyda Ci się nie tylko do pstrąga, ale też wielu innych ryb, a nawet szparagów. Warto spróbować!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pstrąg, filet - 4 szt.
wino białe - 3 łyżki
masło - 125 g
ocet - 3 łyżki
świeży koperek - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
bakłażan - 2 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
pomidor czerwony - 500 g
ser ricotta - 200 g
grana padano - 50 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 g
bazylia świeża - 5 g
szalotka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ GŁĘBOKĄ PATELNIĘ,:
blaszkę, ręcznik papierowy, 4 małe naczynia żaroodporne.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANY POKROJONE:
w talarki o grubości ok.
4.1 CM UKŁADAMY:
na desce i posypujemy odrobiną soli.
5.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, na którym smażymy plastry bakłażana (posoloną stroną kładziemy je na patelnię).
6.JEŚLI PLASTRY PODCZAS:
smażenia wchłoną cały tłuszcz, dodajemy więcej oleju rzepakowego.
7.PRZED PRZEWRÓCENIEM TALARKÓW:
na drugą stronę, solimy je i odwracamy.
8.PO ICH PRZESMAŻENIU:
z obu stron kładziemy je na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).
9.NA TEJ SAMEJ:
patelni smażymy pomidory pokrojone w plastry o grubości ok.
10.1 CM, KTÓRE:
posypujemy odrobiną soli z obu stron, podobnie jak w przypadku bakłażana.
11.PRZESMAŻONE POMIDORY UKŁADAMY:
równomiernie na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym.
12.LEKKO POKROJONĄ BAZYLIĘ:
przekładamy do miski, dodajemy ser ricotta, starty na tarce o drobnych oczkach ser grana padano, 100 gramów śmietany oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
13.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY:
przez chwilę, następnie dodajemy resztę śmietany (100 gramów) i dalej miksujemy.
14.NA DNIE 4:
małych naczyń żaroodpornych układamy warstwę usmażonych plastrów bakłażana, następnie polewamy je warstwą sosu z bazylii, dalej układamy warstwę smażonych pomidorów.
15.GÓRĘ ZAPIEKANEK POLEWAMY:
ponownie sosem z bazylii.
16.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut.
17.WŁĄCZAMY OGIEŃ POD:
małym garnkiem, do którego wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, wlewamy białe wino i ocet spirytusowy.
18.GOTUJEMY, REDUKUJĄC AŻ:
do uzyskania połowy zawartości płynu.
19.SOS ODSTAWIAMY DO:
przestygnięcia.
20.Z PSTRĄGA ZDEJMUJEMY:
łuski, zostawiamy skórę.
21.NA SKÓRZE ROBIMY:
delikatne nacięcia.
22.KAŻDY FILET KROIMY:
na pół, solimy oraz posypujemy pieprzem z obu stron.
23.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
niewielką ilość oleju rzepakowego, następnie dodajemy mały kawałek masła.
24.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, na patelni układamy rybę skórą do góry, smażymy 1-2 minuty z każdej strony.
25.PATELNIĘ Z RYBĄ:
przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
26.GDY SOS LEKKO:
przestygnie, dodajemy zimne masło z lodówki pokrojone w kostkę i za pomocą trzepaczki mieszamy aż do momentu, gdy masło całkowicie się rozpuści (nie gotujemy). DODAJEMY PIEPRZ I: sól.
27.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
28.JAK PODAWAĆ SOS:
wylewamy na środek talerza, przykrywamy go kawałkami ryby, rybę polewamy ponownie sosem z szalotkami.
29.DEKORUJEMY KOPERKIEM. ZAPIEKANKĘ DEKORUJEMY LISTKAMI:
bazylii.
Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ GŁĘBOKĄ PATELNIĘ,

blaszkę, ręcznik papierowy, 4 małe naczynia żaroodporne.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANY POKROJONE

w talarki o grubości ok.

4

1 CM UKŁADAMY

na desce i posypujemy odrobiną soli.

5

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, na którym smażymy plastry bakłażana (posoloną stroną kładziemy je na patelnię).

6

JEŚLI PLASTRY PODCZAS

smażenia wchłoną cały tłuszcz, dodajemy więcej oleju rzepakowego.

7

PRZED PRZEWRÓCENIEM TALARKÓW

na drugą stronę, solimy je i odwracamy.

8

PO ICH PRZESMAŻENIU

z obu stron kładziemy je na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).

9

NA TEJ SAMEJ

patelni smażymy pomidory pokrojone w plastry o grubości ok.

10

1 CM, KTÓRE

posypujemy odrobiną soli z obu stron, podobnie jak w przypadku bakłażana.

11

PRZESMAŻONE POMIDORY UKŁADAMY

równomiernie na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym.

12

LEKKO POKROJONĄ BAZYLIĘ

przekładamy do miski, dodajemy ser ricotta, starty na tarce o drobnych oczkach ser grana padano, 100 gramów śmietany oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu.

13

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY

przez chwilę, następnie dodajemy resztę śmietany (100 gramów) i dalej miksujemy.

14

NA DNIE 4

małych naczyń żaroodpornych układamy warstwę usmażonych plastrów bakłażana, następnie polewamy je warstwą sosu z bazylii, dalej układamy warstwę smażonych pomidorów.

15

GÓRĘ ZAPIEKANEK POLEWAMY

ponownie sosem z bazylii.

16

PIECZEMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut.

17

WŁĄCZAMY OGIEŃ POD

małym garnkiem, do którego wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, wlewamy białe wino i ocet spirytusowy.

18

GOTUJEMY, REDUKUJĄC AŻ

do uzyskania połowy zawartości płynu.

19

SOS ODSTAWIAMY DO

przestygnięcia.

20

Z PSTRĄGA ZDEJMUJEMY

łuski, zostawiamy skórę.

21

NA SKÓRZE ROBIMY

delikatne nacięcia.

22

KAŻDY FILET KROIMY

na pół, solimy oraz posypujemy pieprzem z obu stron.

23

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

niewielką ilość oleju rzepakowego, następnie dodajemy mały kawałek masła.

24

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, na patelni układamy rybę skórą do góry, smażymy 1-2 minuty z każdej strony.

25

PATELNIĘ Z RYBĄ

przykrywamy pokrywką i odstawiamy.

26

GDY SOS LEKKO

przestygnie, dodajemy zimne masło z lodówki pokrojone w kostkę i za pomocą trzepaczki mieszamy aż do momentu, gdy masło całkowicie się rozpuści (nie gotujemy). DODAJEMY PIEPRZ I: sól.

27

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

28

JAK PODAWAĆ SOS

wylewamy na środek talerza, przykrywamy go kawałkami ryby, rybę polewamy ponownie sosem z szalotkami.

29

DEKORUJEMY KOPERKIEM. ZAPIEKANKĘ DEKORUJEMY LISTKAMI

bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4321,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1080,3 kcal

🥑

Tłuszcz

84,1 g

🌾

Węglowodany

22,4 g

🥬

Błonnik

61,6 g

💪

Białko

61,6 g

Podobne przepisy

Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl