Schab w sosie własnym • przepis • składniki • przygotowanie
Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZBIJAMY SCHAB
Schab myjemy i osuszamy. Układamy mięso na desce i przykrywamy folią, a następnie ściereczką i bardzo delikatnie rozbijamy (wystarczą 2 delikatne uderzenia na kawałek).
DOPRAWIAMY MIĘSO
Ściągamy folię i ściereczkę z plastrów schabu i oprószamy je z obu stron solą oraz pieprzem.
PODSMAŻAMY SCHAB
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią mięso. Podsmażamy z obu stron po 2 minuty na każdą ze stron.
DODAJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy ją na patelnię i staramy się umieścić ją pod mięsem. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Mieszamy.
DODAJEMY LIŚĆ LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE
Na patelnię wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Podsmażamy przez 3 minuty, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty.
DODAJEMY BULION I WODĘ
Wlewamy na patelnię wodę i dajemy jej 3-4 minuty, aby lekko odparowała. Potem dodajemy bulion i delikatnie mieszamy.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Gdy płyn na patelni delikatnie się zredukuje, dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Potem przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do miękkości przez 50 minut.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na małą patelnię wlewamy olej i po chwili dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodajemy mąkę. Mieszamy, aż zasmażka zacznie się pienić. Potem dolewamy odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy na patelnię ze schabem i mieszamy. Gdy sos połączy się z zasmażką i zagotuje danie jest gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1266 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
422 kcal
Tłuszcz
25,9 g
Węglowodany
10,3 g
Błonnik
1,3 g
Białko
27,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!

Baba drożdżowa
Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fondant czekoladowy fit
Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.

Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Faworki z karpia
Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis na intrygujące faworki rybne.