Satay — kurczak z ryżem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na pyszny obiad? Wypróbuj pomysł na łatwy i szybki satay z kurczaka z ryżem i warzywami. Dodatek sosu orzechowego idealnie podkreśla smak dania.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIANIE CZOSNKU I IMBIRU
Ząbek czosnku oraz imbir obrać, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymującprzycisk turbo/2 sekundy. Łopatką zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika.
PRZYGOTOWANIE SOSU ORZECHOWEGO
Dodać masło orzechowe, sos sojowy, miód, sok z limonki oraz przyprawę curry. Mieszać (z zatkniętą miarką)40 sekund/prędkość 4.
PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Głęboki wkład do gotowania na parze wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, by para wodna mogła swobodnie krążyć przez szpary. Filety z piersi kurczaka opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć na papierze, równomiernie posmarować sosem orzechowym. Opłukać pojemnik miksujący.
PRZYGOTOWANIE WARZYW
Warzywa oczyścić, ewentualnie obrać umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki, włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze.
GOTOWANIE RYŻU, MIĘSA I WARZYW
Ryż wsypać do wkładu do gotowania na parze, a ten zawiesić w pojemniku miksującym. Wlać do niego 1,5 l wody i wsypać 1 łyżeczkę soli. Wkład z mięsem umieścić na pojemniku, a nad nim zawiesić wkład z warzywami, całość zamknąć. Gotować, ustawiwszyprogram gotowanie na parze/15 minut. Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ryż i mięso są miękkie. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3836,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
959,2 kcal
Tłuszcz
40,8 g
Węglowodany
83,4 g
Błonnik
60,3 g
Białko
60,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.

Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.

Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.

Deser proteinowy à la tiramisu
Oto pyszna alternatywa dla klasycznego tiramisu we włoskim stylu! Deser, który przypomina je w smaku i wyglądzie, ale nie wymaga użycia cukru i zawiera dodatkową porcję białka. Przekonaj się, jak łatwo go przygotować.

Fit tarta kokosowo-czekoladowa
Uwielbiasz smak kokosowo-czekoladowych batoników, ale na co dzień wolisz fit desery? Ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Przygotuj tę tartę kokosową ze wsparciem termorobota MC Smart.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe zajączki wielkanocne
Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.

Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!