Pieczony naleśnik z gruszkami i kardamonem • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowny i aromatyczny pieczony naleśnik inspirowany kuchnią skandynawską. Delikatne ciasto w połączeniu z karmelizowanymi gruszkami i nutą kardamonu to idealny pomysł na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Czas przygotowania
19 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misie termorobota umieszczamy mleko, jajka, mąkę, sól i ekstrakt waniliowy. Miksujemy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 15 s / obroty: 5.Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła i miksujemy ponownie:„własne ustawienia” / czas: 5 s / obroty: 4.Odstawiamy ciasto.
KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na żaroodpornej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy gruszki, kardamon, sok z cytryny i erytrytol. Podsmażamy przez ok. 8–10 minut, aż gruszki zmiękną i delikatnie się skarmelizują. Odkładamy 4 ćwiartki do dekoracji.
PIECZEMY NALEŚNIK
Na podsmażone gruszki na patelni wylewamy przygotowane ciasto. Natychmiast wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20–25 minut, aż naleśnik urośnie i nabierze złocistego koloru.
PODAJEMY DANIE
Gotowy naleśnik dekorujemy odłożonymi gruszkami. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy z łyżką jogurtu greckiego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1631,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
407,9 kcal
Tłuszcz
15,7 g
Węglowodany
62,3 g
Błonnik
7 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!

Koktajl orzeźwiający – mango lassi
Spróbuj super orzeźwiającego koktajlu w stylu indyjskim. Mango lassi to niezwykle owocowy rarytas, który pokochasz od razu! Zobacz, jak przygotować go w prosty sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Syrop piernikowy
Aromatyczny syrop piernikowy, który będzie świetnym dodatkiem do świątecznych kaw i deserów. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go zrobić!

Owsianka do lunchboxa
Drugie śniadanie do szkoły będzie ciekawsze, jeśli wprowadzisz do dziecięcego jadłospisu pyszną i ciekawie skomponowaną owsiankę! Sprawdź, jaki pomysł ma na nią Karol Okrasa.

Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!