przepis-na-kobiete.pl

Pieczony naleśnik z gruszkami i kardamonem • przepis • składniki • przygotowanie

Efektowny i aromatyczny pieczony naleśnik inspirowany kuchnią skandynawską. Delikatne ciasto w połączeniu z karmelizowanymi gruszkami i nutą kardamonu to idealny pomysł na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Pieczony naleśnik z gruszkami i kardamonem

Efektowny i aromatyczny pieczony naleśnik inspirowany kuchnią skandynawską. Delikatne ciasto w połączeniu z karmelizowanymi gruszkami i nutą kardamonu to idealny pomysł na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Czas przygotowania
19 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
mleko - 250 ml
mąka pszenna - 100 g
sól - 0,5 łyżeczki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
gruszka - 3 szt.
kardamon, mielony - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 20 ml
erytrytol - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
cukier puder -
jogurt grecki - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W misie termorobota umieszczamy mleko, jajka, mąkę, sól i ekstrakt waniliowy. Miksujemy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 15 s / obroty: 5.Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła i miksujemy ponownie:„własne ustawienia” / czas: 5 s / obroty: 4.Odstawiamy ciasto.
2.KARMELIZUJEMY GRUSZKI:
Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na żaroodpornej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy gruszki, kardamon, sok z cytryny i erytrytol. Podsmażamy przez ok. 8–10 minut, aż gruszki zmiękną i delikatnie się skarmelizują. Odkładamy 4 ćwiartki do dekoracji.
3.PIECZEMY NALEŚNIK:
Na podsmażone gruszki na patelni wylewamy przygotowane ciasto. Natychmiast wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20–25 minut, aż naleśnik urośnie i nabierze złocistego koloru.
4.PODAJEMY DANIE:
Gotowy naleśnik dekorujemy odłożonymi gruszkami. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy z łyżką jogurtu greckiego.
Pieczony naleśnik z gruszkami i kardamonem

Czas przygotowania

19 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W misie termorobota umieszczamy mleko, jajka, mąkę, sól i ekstrakt waniliowy. Miksujemy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 15 s / obroty: 5.Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła i miksujemy ponownie:„własne ustawienia” / czas: 5 s / obroty: 4.Odstawiamy ciasto.

2

KARMELIZUJEMY GRUSZKI

Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na żaroodpornej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy gruszki, kardamon, sok z cytryny i erytrytol. Podsmażamy przez ok. 8–10 minut, aż gruszki zmiękną i delikatnie się skarmelizują. Odkładamy 4 ćwiartki do dekoracji.

3

PIECZEMY NALEŚNIK

Na podsmażone gruszki na patelni wylewamy przygotowane ciasto. Natychmiast wstawiamy patelnię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20–25 minut, aż naleśnik urośnie i nabierze złocistego koloru.

4

PODAJEMY DANIE

Gotowy naleśnik dekorujemy odłożonymi gruszkami. Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy z łyżką jogurtu greckiego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1631,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

407,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

62,3 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy