Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle) • przepis • składniki • przygotowanie
Co zrobić, aby nerkowce chrupały jeszcze bardziej? Zatopić je w pysznym karmelu! Sprawdź przepis Kingi na prostą i pyszną karmelową przekąskę.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY ORZECHY NERKOWCA
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je do miski.
SMARUJEMY PAPIER OLIWĄ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.
ZAGOTOWUJEMY CUKIER, WODĘ, MASŁO I SYROP
W dużym rondlu zagotowujemy cukier, wodę, masło, syrop klonowy i co jakiś czas ostrożnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 20-30 minut, aż płyn zgęstnieje i nieco odparuje.
DODAJEMY ORZECHY, SÓL I SODĘ
Następnie zdejmujemy rondel z ognia i szybko dodajemy orzechy, sól oraz sodę. Mieszamy i przelewamy na przygotowaną blaszkę. Za pomocą silikonowej szpatułki rozsmarowujemy cienką warstwą.
ODSTAWIAMY CAŁOŚĆ DO WYSTYGNIĘCIA
Odstawiamy na godzinę do całkowitego wystygnięcia, a następie łamiemy lub kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3604 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
180,2 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
21 g
Błonnik
2 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!

Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Tatar na dwa sposoby
Poznaj dwa sposoby Karola Okrasy na siekany tatar wołowy – podwędzany na sianie i klasyczny!

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pęczaku i tuńczyka
Pyszna i szybka sałatka, którą przygotujesz w 15 minut! Sprawdź przepis Karola na wykorzystanie kaszy pęczak w kuchni.

Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
Chlebek bananowy do picia? Zgadza się! Nie musisz go piec, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis!