przepis-na-kobiete.pl

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło

Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pomidor czerwony - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
cebula - 1 szt.
chili płatki - 0,5 łyżeczki
ocet winny, czerwony - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 50 ml
młode ziemniaki - 250 g
tymianek świeży - 3 gałązki
ząbek czosnku - 1 szt.
chorizo - 130 g
oliwki zielone - 150 g
olej -
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY SKŁADNIKI SOSU:
Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, a czosnek obieramy i zgniatamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy 25 ml oliwy. Następnie doprawiamy warzywa solą i płatkami chili, mieszamy i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą mocno brązowego koloru (wręcz powinny się delikatnie przypalić) w piekarniku rozgrzanym do 230°C.
2.SMAŻYMY ZIEMNIAKI:
Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół i układamy płaską stroną na rozgrzanym oleju. Smażymy je, aż nabiorą złotego koloru.
3.PODSMAŻAMY CHORIZO Z PRZYPRAWAMI:
Czosnek i chorizo kroimy w plastry. Przekładamy je na patelnię i krótko podsmażamy z kilkoma gałązkami tymianku.
4.MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Ziemniaczki i chorizo (bez gałązek tymianku) przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej oliwki odsączone z zalewy i całość mieszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Upieczone warzywa na sos przekładamy do blendera kielichowego. Doprawiamy je octem winnym i pozostałą oliwą. Składniki blendujemy na gładki sos przez ok. 1 minutę i następnie przecieramy go przez sitko o drobnych oczkach.
6.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na talerzu rozsmarowujemy jeszcze gorący sos i wykładamy na niego sałatkę.
Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY SKŁADNIKI SOSU

Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, a czosnek obieramy i zgniatamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy 25 ml oliwy. Następnie doprawiamy warzywa solą i płatkami chili, mieszamy i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą mocno brązowego koloru (wręcz powinny się delikatnie przypalić) w piekarniku rozgrzanym do 230°C.

2

SMAŻYMY ZIEMNIAKI

Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół i układamy płaską stroną na rozgrzanym oleju. Smażymy je, aż nabiorą złotego koloru.

3

PODSMAŻAMY CHORIZO Z PRZYPRAWAMI

Czosnek i chorizo kroimy w plastry. Przekładamy je na patelnię i krótko podsmażamy z kilkoma gałązkami tymianku.

4

MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Ziemniaczki i chorizo (bez gałązek tymianku) przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej oliwki odsączone z zalewy i całość mieszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Upieczone warzywa na sos przekładamy do blendera kielichowego. Doprawiamy je octem winnym i pozostałą oliwą. Składniki blendujemy na gładki sos przez ok. 1 minutę i następnie przecieramy go przez sitko o drobnych oczkach.

6

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na talerzu rozsmarowujemy jeszcze gorący sos i wykładamy na niego sałatkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1498 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

749 kcal

🥑

Tłuszcz

53,3 g

🌾

Węglowodany

47,4 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

23 g

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl