Sałatka z owocami morza • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PAPRYKĘ
Paprykę oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion i układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 240°C przez ok. 7-10 minut, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wyjmujemy, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut. Następnie paprykę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
KROIMY WARZYWA
Cebulę kroimy w cienkie krążki. Pomidory oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w plasterki.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Mieszamy 4 łyżki oliwy, ocet, miód i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Owoce morza płuczemy i osuszamy. Smażymy na pozostałej gorącej oliwie wraz z czosnkiem przez ok. 3 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sałatki mieszamy z dressingiem, na sałatce układamy owoce morza, podajemy natychmiast.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1000 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
18,8 g
Błonnik
22,2 g
Białko
22,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawowe babeczki z kubka
Nie masz piekarnika? Nie martw się! Z superprzepisem Pawła Małeckiego upieczesz pyszne babeczki w… kuchence mikrofalowej. Sprawdź, jakie to proste!

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Ciasto z porzeczkami i bezą
Lekkie ciasto, porzeczki i chrupiąca beza – to połączenie zachwyci zarówno fanów bezy, jak i ciast z owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
Aromatyczna kremowa zupa z marchwi, batatów, podana z kozim serem owiniętym w boczek. Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!

Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!