przepis-na-kobiete.pl

Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!

Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym

Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
kakao - 1 łyżeczka
mleko 3,2% - 500 ml
olej rzepakowy - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 180 g
czekolada mleczna - 100 g
mleko - 60 ml
kiwi - 1 szt.
mięta świeża - 2 łyżki
borówki - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO MIKSUJEMY WSZYSTKIE:
składniki, z wyjątkiem kakao.
2.CIASTO DZIELIMY NA:
dwie równe części, do jednej części dodajemy kakao, ponownie miksujemy.
3.ODSTAWIAMY NA 30:
minut.
4.NA ŚREDNIO ROZGRZANEJ:
patelni teflonowej wylewamy wzorek z białego ciasta (można zacząć od ciemnego), chwilę smażymy.
5.ZALEWAMY CIEMNYM CIASTEM:
i smażymy z obu stron (nie przypiekamy, naleśniki będą jeszcze grillowane).
6.SOS CZEKOLADOWY DO:
gotującego się mleka dodajemy połamaną czekoladę.
7.MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO:
rozpuszczenia czekolady.
8.SOS ODSTAWIAMY DO:
przestygnięcia.
9.NA ŚRODEK KAŻDEGO:
z naleśników nakładamy świeże borówki, następnie za pomocą surowego ciasta sklejamy końcówki naleśników.
10.NALEŚNIKI UKŁADAMY NA:
grillu miejscem sklejenia do dołu.
11.GRILLUJEMY KILKA:
minut.
12.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sos czekoladowy, kilka borówek, obrane kiwi pokrojone w plasterki, dekorujemy listkami mięty.
Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO MIKSUJEMY WSZYSTKIE

składniki, z wyjątkiem kakao.

2

CIASTO DZIELIMY NA

dwie równe części, do jednej części dodajemy kakao, ponownie miksujemy.

3

ODSTAWIAMY NA 30

minut.

4

NA ŚREDNIO ROZGRZANEJ

patelni teflonowej wylewamy wzorek z białego ciasta (można zacząć od ciemnego), chwilę smażymy.

5

ZALEWAMY CIEMNYM CIASTEM

i smażymy z obu stron (nie przypiekamy, naleśniki będą jeszcze grillowane).

6

SOS CZEKOLADOWY DO

gotującego się mleka dodajemy połamaną czekoladę.

7

MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO

rozpuszczenia czekolady.

8

SOS ODSTAWIAMY DO

przestygnięcia.

9

NA ŚRODEK KAŻDEGO

z naleśników nakładamy świeże borówki, następnie za pomocą surowego ciasta sklejamy końcówki naleśników.

10

NALEŚNIKI UKŁADAMY NA

grillu miejscem sklejenia do dołu.

11

GRILLUJEMY KILKA

minut.

12

NA TALERZ WYKŁADAMY

sos czekoladowy, kilka borówek, obrane kiwi pokrojone w plasterki, dekorujemy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2033 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

203,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,8 g

🌾

Węglowodany

23,6 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy