przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z amarantusem • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.

Sałatka z amarantusem

Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
groszek, mrożony - 100 g
ocet winny, biały - 2 łyżki
olej - 6 łyżek
rukola - 75 g
rzodkiewka - 170 g
sól - 1 szczypta
amarantus - 200 g
gorczyca - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY AMARANTUS:
Amarantus wsypujemy do 600 ml wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy groszek. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i amarantus odstawiamy na ok. 10 minut do spęcznienia.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Dymki oczyszczamy i kroimy w małe krążki. 2/3 podsmażamy na gorącym oleju przez 4 minuty aż do zeszklenia, dodajemy ziarna gorczycy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Doprawiamy octem, solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość dodajemy do amarantusa. Rozdzielamy do czterech miseczek.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA:
Rzodkiewkę oczyszczamy i kroimy w słupki. Rukolę oraz kiełki myjemy i osuszamy. Układamy wraz z resztą dymek i rzodkiewkami na amarantusie i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka z amarantusem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY AMARANTUS

Amarantus wsypujemy do 600 ml wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy groszek. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i amarantus odstawiamy na ok. 10 minut do spęcznienia.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Dymki oczyszczamy i kroimy w małe krążki. 2/3 podsmażamy na gorącym oleju przez 4 minuty aż do zeszklenia, dodajemy ziarna gorczycy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Doprawiamy octem, solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość dodajemy do amarantusa. Rozdzielamy do czterech miseczek.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Rzodkiewkę oczyszczamy i kroimy w słupki. Rukolę oraz kiełki myjemy i osuszamy. Układamy wraz z resztą dymek i rzodkiewkami na amarantusie i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1490,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

372,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,2 g

🌾

Węglowodany

40,8 g

🥬

Błonnik

10,8 g

💪

Białko

10,8 g

Podobne przepisy